Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Олекси, Юзеф

Полски министър-председател, принуден да подаде оставка на 24 януари 1996 г., след като военен прокурор прави официално проучване по обвинението, че е шпионирал за Съветския съюз. Разследването се задълбочава и с проверката на двама съветски дипломати в Полша, които също са били шпиони.

Прокурорът Славомир Гожкевич обявява, че възнамерява да предприеме разследване след съобщенията, че Олекси, по това време министър на вътрешните работи, е предавал информация на съветското разузнаване. Олекси отхвърля обвиненията от подалия оставка министър на вътрешните работи Анджей Милчановски, че е шпионирал за Москва от времето, когато е бил провинциален комунистически деец от 80-те години до 1995 г., когато става говорител на полския парламент.

Той признава, че е имал контакти с двамата съветски дипломати, които, както по-късно се оказва, са високопоставени офицери от КГБ, но твърди, че никога не им е предавал информация. Олекси и политическите му съратници заявяват, че обвиненията в шпионаж са измислени и отправени от АГЕНТИ на полската сигурност, подтикнати от опозицията, която не се е примирила със загубата на Лех Валенса на изборите за президент през 1995 г. (Избран е бившият комунист Александър Квашневски, Олекси е бил в предизборния му щаб.) Валенса приветства решението на прокурора за разследване на Олекси.

Единадесет месеца по-рано Олекси е станал министър-председател — седмият министър-председател за 6-те години след падането на комунизма в Полша.

Според полските закони за шпионаж се дава от 5 години затвор до смъртна присъда.