Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Белфридж, Седрик (?–1990)

Британски РАЗУЗНАВАЧ, шпионирал за Съветския съюз. Той все още е член на комунистическата партия, когато през 1940 г. е назначен в БРИТАНСКАТА КООРДИНАЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ (БКС) в САЩ. Това секретно представителство на британското външно разузнаване МИ–6 през Втората световна война се помещава в центъра Рокфелер в Ню Йорк и е открито, преди още Щатите да влязат във войната. По време на войната БКС продължава сътрудничеството си с УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ. Бъдещият писател Белфридж е трябвало да отговаря за ЧЕРНАТА ПРОПАГАНДА, широко използвана от БКС за ДЕЗИНФОРМАЦИЯ на германците по отношение на английските военни действия.

БКС е изключително секретна и сложна организация, чието съществуване остава в тайна до 60-те години. Белфридж е обвинен в това, че е предавал информация за БКС на съветския си АГЕНТУРИСТ.

ЕЛИЗАБЕТ БЕНТЛИ — КУРИЕР на съветски шпионски кръг в Ню Йорк и Вашингтон, в признанията си пред комисия на Конгреса през 1948 г. посочва, че Белфридж е работил за руснаците. Той е депортиран от Съединените щати като враг, чието присъствие е нежелано.

По-късно декодировчици откриват, че и Бентли, и Белфридж, както и още много други са споменати в разузнавателни съобщения от Съединените щати за Москва. (Вж. ВЕНОНА.)