Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Тръст

Мащабна операция за дезинформация, организирана от съветското разузнаване в първите години след появата му. Дошлите на власт в резултат на революцията от 1917 г. болшевики създават легенда за съществуването на организация Тръст, която уж се бори за свалянето на установения в страната режим. Тази организация (официалното название е Монархическа организация на Централна Русия) е предназначена да разкрива и да неутрализира антиболшевишките сили. Общото ръководство на Тръст се осъществява лично от ФЕЛИКС ДЗЕРЖИНСКИ.

Тръст привлича като магнит антисъветски настроените емигранти, който се връщат в Русия, без да подозират, че това е капан. Извън пределите на Русия Тръст действа също много активно, като спечелва симпатиите на белоемигрантската публика, вкарвайки в заблуждение западните разузнавания и разпространявайки дезинформация за болшевизма и положението в Русия. Франция и някои други страни влагат в Тръст пари, искрено вярвайки, че така помагат на антиболшевишкото движение в Русия.

В действителност е съществувала голяма антиболшевишка организация — Руският общовойскови съюз — РОВС (на Савинков), но чекистите успяват да се внедрят в РОВС, да похитят първият му лидер, който умира в ръцете им, а по-късно да арестуват и да разстрелят неговия приемник. Аналитикът на американското разузнаване Джон Дзиак в книгата си „Чекисти: История на КГБ“ („Chekisty: A History of the KGB“, 1988) пише, че Тръст не само устройва провокации за постигане на контраразузнавателните си цели, но и активно пуска в ход фалшиви документи и разузнавателни сводки, за да заблуди емигрантското движение и западните специални служби.

Съществуването на Тръст е прекратено вероятно през 1924 г. отчасти и поради това, че тази подставена организация е разобличена от британския таен агент СИДНИ РАЙЛИ (пристигнал в Русия по покана на Тръст също попаднал в капан). В разцвета на Тръст в представителствата му в Русия и в чужбина работят около 5000 души.