Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Харари, Майк (1927)

Сътрудник от израелското разузнаване и службите за сигурност МОСАД и ШИН БЕТ. Роден е в Тел Авив и става разузнавач по времето, когато Израел е провъзгласен за независима държава през май 1948 г. По-късно като офицер в Шин Бет — израелската служба за вътрешна сигурност и КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ, участва в 2 съмнителни операции. В първата Харари ръководи „отряд на възмездието“, който получава задачата да открие и да ликвидира терористите от Черния септември, носещи пряка или косвена отговорност за отвличането и убийството на 11 израелски атлети по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. За по-малко от година отрядът на Харари, базиран в Париж, избива 12 палестинци, които Мосад смята, че са свързани с Черния септември. (Трима други палестинци са убити от хората на Харари като отмъщение за убийството на израелски разузнавач в Мадрид.)

В тези операции по погрешка е ликвидиран в Норвегия един марокански сервитьор, женен за норвежка. Харари успява да избяга, когато норвежката полиция се доближава прекалено много до групата на Мосад, но колегите му са заловени. Голяма част от подробностите около операцията за отмъщение става обществено достояние и шестимата заловени оперативни работници на Мосад получават кратки присъди.

След норвежкото фиаско Харари е изпратен в Мексико — ключовата израелска разузнавателна база за Латинска Америка. Сред контактите му през този период е полковник Мануел Нориега — по това време ръководител на ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ на диктатора на Панама генерал Омар Торихос. През 1981 г. Торихос загива при самолетна катастрофа и Нориега заема поста му. Харари, който се е оттеглил от израелското разузнаване, става съветник на Нориега (и почетен консул на Панама в Тел Авив). Харари организира мерките за сигурност на Нориега и създава доходоносна посредническа организация за внос на израелско оръжие в Панама.

През 1988 г. САЩ обвиняват Нориега в разпространение на наркотици. Тогава плъзват и слуховете за близките връзки на Харари с диктатора. През декември 1989 г. американски войски нахлуват в Панама, за да отстранят Нориега. Появяват се съобщения, според които Харари е арестуван като съучастник. Но той успява да избяга от Панама. Появява се в Израел, където извършва доста нехарактерна за служител на тайните служби стъпка — дава интервю по телевизията. Но в интервюто не споменава и дума за годините, когато е работел за Нориега.