Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Айви белс

Военноморска операция на САЩ за поставяне на прехващащо устройство върху съветски подводен кабел за комуникации на дълбочина 120 м в Охотско море. ПОДВОДНИЦИТЕ, които вероятно са използвали миниподводници, периодически сменят и вземат записващите касети с прехванатата информация.

Кабелът между съветските бази на Камчатка и в Далечния изток служи за строго секретни — както граждански, така и военни — комуникации. „Бръмбарът“ е поставен от американската атомна подводница Хелибат, която участва в операциите още от началото, та чак до 1976 г., когато я сменя атомната подводница Парш. И двете са били оборудвани със специални записващи устройства и съоръжения за редовна смяна на касетите.

Въпреки че е била обработвана седмица или месец след записа, информацията от касетите е била от голямо значение за разузнавателния анализ и за ТЕХНИЧЕСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ.

Операция Айви белс продължава до 1981 г. Спътникови снимки „засичат“ съветски спасителни кораби над подводния кабел, където е било монтирано подслушвателното устройство. При поредния курс на Парш за смяна на касетите се установява, че устройството липсва. Военноморският флот и другите разузнавателни агенции не успяват да разгадаят как и кога е била компрометирана операция Айви белс.

След ареста на аналитика от АНС РОНАЛД ПЕЛТЪН става ясно, че около януари 1980 г. той е разкрил на руснаците СТРОГО СЕКРЕТНАТА военноморска операция. (Едно от пленените записващи устройства е изложено в музея на КГБ в Москва.)