Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ошима, Хироши (1886–1975)

Японски посланик в нацистка Германия през Втората световна война. Без да иска, осигурява на съюзниците безценни сведения от РАЗУЗНАВАНЕ В ОБЛАСТТА НА КОМУНИКАЦИИТЕ. Ошима „беше основният ни източник на информация за намеренията на Хитлер в Европа“ — пише Джордж Маршал — началник-щаб на американската армия през Втората световна война.

Ошима е син на видно японско семейство. Баща му е бил министър на войната от 1916 до 1918 г. След като завършва военна академия през 1905 г., Ошима започва успешна кариера в армията.

През 1934 г. е назначен за военен АТАШЕ в БЕРЛИН със звание полковник. Говори почти перфектно немски и скоро се сприятелява с влиятелния Йоахим фон Рибентроп. По това време Адолф Хитлер се грижи за известното бюро на Рибентроп — външна служба, която се управлява от амбициозен бивш търговец на шампанско. (В бюрото има повече от 300 служители, но то е закрито, след като през 1938 г. Хитлер назначава Рибентроп за министър на външните работи.)

Следвайки насоките на Рибентроп, Ошима се среща лично с Хитлер през есента на 1935 г. С подкрепата на нацистките лидери и японския армейски Генерален щаб Ошима напредва бързо и достига звание генерал-лейтенант, а през 1938 г. е назначен за посланик.

В края на 1939 г. е отзован в Япония. Завръща се през Съединените щати. По настояване на Германия Ошима отново е в Берлин в началото на 1941 г. Посвещава усилията си до края на войната на близките отношения между Германия и Япония, включително оказването на военна помощ в района на Индийския океан. Американският журналист Уилям Ширър пише, че Ошима „често впечатляваше наблюдателя като по-голям нацист от самите нацисти“.

Близките му взаимоотношения с Хитлер и Рибентроп му осигуряват нечуван за чужденец достъп до германските военни планове и национална политика. Той посещава руския фронт и германските крайбрежни отбранителни сили във Франция (Атлантическата стена) и от време на време се среща с Хитлер. Цялата информация, която събира, предава редовно по радиостанция до Токио с дипломатическия код ПЪРПЪЛ. По този начин цялата информация става незабавно известна на американските декодировчици.

Усилията на американците по прехващането и декодирането на МЕДЖИК осигуряват на практика всички съобщения на Ошима за Токио: приблизително 75 през 11-те месеца на 1941 г., около 100 — през 1942 г., 400 — през 1943 г., 600 — през 1944 г. и 300 — през четирите месеца на 1945 г., докато Германия е все още във войната. Например едно от декодираните съобщения на Пърпъл от 19 януари 1942 г. се отнася до това, как Рибентроп се е съгласил да доставя ежедневни разузнавателни сведения на Ошима, които той на свой ред да изпраща в Токио. Той предупреждава, че „ако нещо от тези сведения изтече по наша вина, последствията ще са страшни, така че работата с тези сведения трябва да е строго секретна“.

Някои от предположенията на Ошима се погрешни. Той предрича, че Великобритания ще капитулира преди края на 1941 г. Данните, които изпраща за плановете и политиката на нацистките лидери, а също и фактологичните данни са безценни за съюзниците. На 6 юни 1941 г. например той съобщава на Токио, че Германия ще нападне Съветския съюз на 22 юни (вж. БАРБАРОСА).

В хода на войната Германия започва постепенно да се оттегля. Ошима не губи вярата си в крайната германска победа. Най-сетне, на 14 април 1945 г., Ошима е принуден да напусне Берлин. Той и по-голямата част от японския дипломатически състав отпътуват за планинския курорт Бад Гащайн. По-малко от месец след това Германия обявява капитулация и Ошима и съставът му са подведени под съдебна отговорност. Отведени са в Съединените щати с кораб. Пристигат там на 11 юли. След разпитите и периода, през който са затворени в курортен хотел в Пенсилвания, Ошима се завръща в Япония.

Той се радва съвсем за кратко на свободата в опустошената му страна. На 16 декември 1945 г. е арестуван и обвинен за военни престъпления. Процесът му се забавя, но е признат за виновен в конспирация срещу мира. През ноември 1948 г. съюзническият трибунал го осъжда на доживотен затвор.

В края на 1955 г. е освободен, а 3 години по-късно — помилван. Ошима умира през 1975 г., без да узнае, че през войната съюзниците са получавали от него безценна информация.

shpionazh-63.jpgГенерал Хироши Ошима с Адолф Хитлер в Берлин, 1939 г.