Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Фантом F4H

Един от най-известните многоцелеви американски бойни самолети на въоръжение във ВМС, ВВС и Корпуса на морската пехота на САЩ през 60-те и 70-те години. На въоръжение е в различните родове войски и на десетки други страни. Лети при всякакви атмосферни условия. Специализираният вариант за фоторазузнаване RF–4 е използван далеч повече от който и да било друг разузнавателен самолет на страните от Западна Европа през цялото време на Студената война.

Разработен като самолет за излитане от самолетоносач, Фантом е изтребител прехващач, съпровождащ изтребител, щурмовак, за „потискане“ на вражески радари (модел Уайлд уизъл) и за аероснимки. Самолетите за ВВС могат да носят ядрено оръжие. От 1958 до 1979 г. Макдонъл Дъглас произвежда 5045 самолета за вътрешни нужди и експорт (в Япония са монтирани 125 самолета F–4EJ). От тях 701 са фоторазузнавателни варианти, използвани от американските военновъздушни сили и военноморските части, както и от военновъздушните сили на Западна Германия, Гърция, Иран, Израел, Япония и Турция. Фантом е голям двумоторен изтребител със стреловидни криле. В удължената носова част е монтиран радар с инфрачервен датчик. Самолетът може да носи ракети, бомби и допълнително гориво до 7,260 т. (За сравнение страшните „летящи крепости“ B–17 от Втората световна война, които спадат към класа тежки бомбардировачи, имат бомбен товар 3,720 т.) Най-високата скорост на модел RF–4C в „чисто“ състояние е 2376 км/ч.

Фоторазузнавателните варианти са оборудвани с 3 фотокамери плюс електронни, радарни и инфрачервени сензори. Моделите RF–4 на военновъздушните сили също могат да пренасят ядрени оръжия.

Фантом е използван от САЩ широко във Виетнамската война, а също така и от Израел във войните в Близкия изток. По-голямата част от 665-те самолета RF–4C и RF–4E на военновъздушните сили, както и 46 самолета RF–4B на военноморския флот са включени в тактическото разузнаване по време на Виетнамската война. F–4G Уайлд уизъл на военновъздушните сили участват във войната в Персийския залив от 1991 г.

Първите опитни образци на XF4H–1 Фантом се издигат във въздуха през май 1958 г. Самолетът влиза на въоръжение във военноморските сили през юли 1961 г., а военновъздушните сили започват да го използват от юли 1963 г. През 1996 г. са изтеглени последните самолети Фантом, 31 самолета F–4G Уайлд уизъл на военновъздушните сили и 59 RF–4C и F–4G на Националната въздушна гвардия.

Първоначалното обозначение на Фантом във ВВС е F–101, а във ВМС — F4H, но през 1962 г. в резултат на програмата за унификация на военното обозначение получават F–4.

shpionazh-92.jpgRF–4C Phantom