Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Лоц, Волфганг (1921–1995)

Израелски РАЗУЗНАВАЧ, роден в Германия. От 1959 до 1964 г. действа в Кайро.

Само майката на Лоц е еврейка. Волфганг е още дете, когато баща му умира. През 1937 г. бягат с майка му от нацистките преследвания на евреи и емигрират в Палестина — по това време под британски контрол. Момчето става член на Хагана — еврейската нелегална армия, и след началото на Втората световна война през септември 1939 г. се записва доброволец в британската армия. Воюва като командос в Северна Африка.

След войната Лоц се завръща в Палестина и участва във Войната за независимост на Израел от 1948 г. Приключва военната си служба със звание майор.

Вербуван е от израелската разузнавателна служба МОСАД. Висок, рус, с перфектен немски, Лоц е идеалният оперативен работник за внедряване в нацистката колония в Кайро. ЛЕГЕНДАТА му е бивш германски офицер, воювал в африканския корпус на Ромел в пустинната война в Египет, след което заминал за Австралия, където като притежател на състезателни коне спечелил огромно богатство. Лоц прекарва цяла година в Германия, за да затвърди легендата си.

Той открива училище за езда и конеферма край Кайро. Навсякъде се афишира като предан нацист. Плъзват слухове, че е бил офицер от СС. Сприятелява се с ръководителя на египетската полиция и с учени от средите на бивши нацисти. (Израелците се страхуват от възможността Египет да не използва бивши ракетни и оръжейни учени и специалисти.)

За да е пълно прикритието му, Мосад урежда нещата с жената и детето на Лоц, които са в Израел, така че той да може да се сдобие с жена, която е истинска арийка — Валдраут Нойман. В Мюнхен е организирана фалшива сватбена церемония. (По-късно той обяснява, че с Валдраут са се запознали в ориент експреса и се е оженил за нея, без да й казва, че е оперативен работник в Мосад.) Лоц пътува тайно до Израел, за да посещава семейството си, и до 1964 г. живее двойствен живот. По това време Египет вече има ефективни тайни служби с кадри, добре обучени от британски, американски и съветски разузнавачи. С помощта на съветските експерти по радиозасичане предаванията му са проследени и радиопредавателят му е открит в банята.

Тайните служби го арестуват, разпитват и измъчват. Лоц продължава да твърди, че е германец, платен от Израел. Благодарение на това, че не е бил обрязан, успява да запази прикритието си. Ако египтяните са знаели, че е израелец, сигурно са щели да го екзекутират веднага. Възбуден е напълно формален процес. Лоц е осъден на доживотен затвор и тежък труд. Валдраут също е арестувана и осъдена на 3 години.

Лоц е освободен през 1968 г. и разменен за 9 египетски генерали, заловени преди Шестдневната война. Лоц се развежда с жена си в Израел и този път наистина се жени за Валдраут. Той описва приключенията си в „Шампаненият шпионин“ („The Champagne Spy“, 1972). Заглавието идва от прякора на Лоц, даден му от Мосад заради високия му стандарт на живот. Валдраут, която приема юдаизма, умира през 1973 г. Лоц отива да живее в Германия, където се жени още 2 пъти.