Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Гидеон

Канадско КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ за съветски АГЕНТ-НЕЛЕГАЛ (разузнавач, приел чужда самоличност), който отива в Канада през 1952 г., за да си създаде ЛЕГЕНДА, преди да пресече границата със Съединените щати. Но Гидеон се влюбва в една канадка, която е напълно против съветското управление.

Тъй като не иска да напусне Канада, а по това време вероятно не желае да бъде и шпионин, Гидеон съобщава на съветския ЦЕНТЪР, че е твърде трудно да се емигрира в Съединените щати. Затова той получава инструкция да остане като нелегален РЕЗИДЕНТ в Канада, където да отговаря за други разузнавачи, приели чужда самоличност.

Поради количеството работа и собствената си мудност той скоро изостава в изпълнението на сложните задачи. Най-сетне Гидеон решава да разкрие истинската си самоличност пред властите.

КРАЛСКАТА КАНАДСКА КОННА ПОЛИЦИЯ (КККП), която по това време отговаря за контрашпионажа, решава да превърне Гидеон в ДВОЕН АГЕНТ. В продължение на една година той изпълнява задълженията на резидент под наблюдението на служители на КККП, които следят дейността му, прослушват радиокомуникациите му и го разпитват за работата на съветските специални служби. След това, през 1955 г., КГБ вика Гидеон в Москва за отчет. Въпреки че отначало няма желание да изпълни заповедта, Гидеон се завръща в Съветския съюз. След заминаването си потъва в неизвестност. Служители на КККП смятат, че след първоначалната му измяна Гидеон е бил разкрит от съветското разузнаване и е продължил да работи с КККП, изпълнявайки подвеждаща операция за руснаците. Независимо от това КККП и британските разузнавателни служби научават много от него.