Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Трийсета бойна част

Английска многофункционална военна част от времето на Втората световна война за осъществяване на ТЕХНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ за състоянието на германските сили (основно в провеждането на бойни десантни операции). Подразделението — един от създателите му е ЯН ФЛЕМИНГ, бъдещият създател на литературния и филмов герой ДЖЕЙМС БОНД — получава първото бойно кръщение по време на десанта на англо-американските войски в Северна Африка през ноември 1942 г.

Подразделението, известно още като Командо 30, слиза на брега заедно с първата вълна десантчици, за да пленят вражеските документи и материалната част, преди да бъдат унищожени или евакуирани от немците при отстъплението. По-късно подразделението взима участие в операциите в Сицилия и на други места в Средиземно море. Навсякъде успява да плени важни трофеи, сред които ценни документи, ШИФРИ, радио- и радиолокационно оборудване и оръжие. В Сицилия например е пленен пълният набор от шифри на италианските ВВС за радиообмен. Това позволява на съюзниците да летят до цели в Северна Италия, ориентирайки се по вражеските радиомаяци.

През 1941 г. англичаните узнават, че немците имат подразделение с аналогична функция, което влиза в Атина заедно с ударните части на германските войски и пленява важни документи от британското посолство. Немците са имали няколко такива подразделения.

В края на 1943 г. Трийсета бойна част се връща във Великобритания за подготовка на десанта на съюзниците в Нормандия, който е осъществен през 1944 г. Но британската Петнайсета армейска група скоро иска връщането на бойната част (онези, които се числят към сухопътните войски) в Италия за участие в тамошни операции. Така в подготовката за ДЕНЯ Д взимат участие само моряците от Трийсета бойна част. В хода на настъплението на съюзниците в Нормандия те слизат на френския бряг в състава на 47-о подразделение на Кралската морска пехота и участват в завземането на материали и оборудване на изоставената немска брегова радиолокационна станция.