Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Джоунс, Джон (1923)

Генерален директор на британското контраразузнаване МИ–5 от 1981 до 1985 г., първият ръководител на МИ–5 след сър РОДЖЪР ХОЛИС (1956–1965), който няма опит в КОНТРАШПИОНАЖА.

Подобно на Холис Джоунс е работил в отдел F — за ВЪТРЕШНОТО РАЗУЗНАВАНЕ, който се занимава предимно със събиране на сведения за комунистическата партия на Великобритания, за левите групировки и за хората, заподозрени в саботаж.

По времето на Джоунс МИ–5 разработва повече технически и електронни форми за НАБЛЮДЕНИЕ, като се използват подслушвателни устройства, компютърно наблюдение и микрофони. Разчита се повече на устройства, отколкото на АГЕНТИ.

Джоунс е „стабилен поддръжник“ на техническото наблюдение, пише ПИТЪР РАЙТ в „Ловец на шпиони“ („Spycatcher“, 1987), тъй като е убеден, че „не може да внедри офицерите си в тези леви групировки, защото дейността на много от тях излиза далеч извън общоприетите морални норми: при това от време на време възниква необходимост от такива жертви, които не могат да дадат даже сътрудниците на МИ–5“.