Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Гражданска бойна група (ГБГ)

Военни формирования от племенни групи (коренното население) в Южен Виетнам, създадени от ЦРУ в края на 1961 г. за борба с партизаните комунисти. Изолирани племенни малцинства населяват по-голямата част на Южен Виетнам, накъсан от планински вериги и джунгли. През 1963 г. ГБГ включва 12 000 местни бойци, събрани от над 200 села. Подпомагат ги и ги обучават хора на ЦРУ и специалните екипи на американската армия (зелени барети). Местните сили, въоръжени с леко оръжие — автомати и винтовки, — са особено ефективни при възпиране на партизанските набези в района. Усилията им са от съществено значение, тъй като и американските, и южновиетнамските редовни военни части са съсредоточени в градовете по крайбрежието на Южен Виетнам. В резултат от първите успехи към ГБГ пожелават да се присъединят етнически камбоджанци, живеещи в Южен Виетнам, и полувоенната Лига на католическата младеж. Числеността на ГБГ нараства през 1964 г. на 75 000 души.

Но ефективността на ГБГ скоро намалява, тъй като през октомври 1963 г. паравоенните операции на ЦРУ са прехвърлени на армията. Повратният момент е операция Суичбек. След реорганизацията ГБГ поема някои от дейностите на ЦРУ, като граничен патрул и НАБЛЮДЕНИЕ. Включват се повече от 6000 виетнамци.

Под контрола на армията ролята на ГБГ започва да се променя от отбранителна в нападателна. Ударите се нанасят в райони, контролирани от комунистите. ГБГ продължава да функционира като ефективна сила до края на 60-те години, когато ролята на САЩ във Виетнамската война започва да намалява. През 1970 г. американските специални части са изтеглени от ГБГ. Някои остават като рейнджъри (командоси) в южновиетнамската армия.

Вж. КАНЕЛА И СКАРИДИ; ВИЕТНАМ.