Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Площад Дзержински

Историческо място, ЛУБЯНКА, в което дълго време се помещава щабквартирата на съветските органи за държавна сигурност (НКВД, КГБ). Тази сграда на улица Дзержински №2 гледа към площада съвсем близо до Кремъл. От площада започват 7 улици. Там има и станция на метрото, а до нея са магазинът за детски играчки Детский мир (най-големият в Русия) и Политехническият музей.

Бронзовата статуя на ФЕЛИКС ДЗЕРЖИНСКИ, висока 12 м, тежка 14 т, създадена от скулптора Й. Вучетич и архитекта Г. Захаров, е издигната по указание на съветския ръководител Никита Хрушчов на площада през 1958 г. Статуята е свалена от пиедестала й през нощта на 22 август 1991 г. от демократично настроени московчани веднага след неуспешния опит за преврат срещу Михаил Горбачов. Статуята не е унищожена, само е преместена в друга част на Москва. На площада е върнато старото име — Лубянка, а бившата станция на метрото „Площад Дзержински“ сега се нарича „Лубянка“.

Площадът е богат на много исторически събития, първото от които е станало още в началото на XVII в. През XX в. е арена на революцията от 1905 г. На 20 октомври през него преминава почти 200-хилядна траурна политическа манифестация в чест на убития революционен водач на черносотниците Бауман. Площадът е място на сблъсък на революционерите с царската полиция. Оттук през октомври 1917 г. болшевиките организират поход през улица Николаевска и Театралния булевард към Кремъл.

Вж. ЛУБЯНКА.