Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Кампилес, Уилям (1955)

Бивш сътрудник на ЦРУ, продал на съветското разузнаване СТРОГО СЕКРЕТНА техническа документация за спътника Биг бърд (Голяма птица).

Кампилес завършва университета в Индиана и работи в щабквартирата на ЦРУ в ЛЕНГЛИ, Вирджиния, от март до ноември 1977 г. Наказан е с порицание за несправяне с работата и мечтата му да стане РАЗУЗНАВАЧ се проваля. Той напуска ЦРУ, вземайки със себе си копие от техническата документация на Биг бърд. През февруари 1978 г. Кампилес заминава за Атина, където продава материалите за 3000 долара на военния АТАШЕ в съветското посолство.

Руснаците не са знаели до този момент, че Биг бърд е оборудван с фотокамери и друга апаратура за РАДИОТЕХНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ и за НАДЗЕМНО НАБЛЮДЕНИЕ. Аналитиците в НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ЗА РАЗЧИТАНЕ НА АЕРОСНИМКИ забелязват, че нещо не е, както трябва, и откриват, че руснаците променят маскировката на силозите на стратегическите си ракети и на другите военни обекти.

Тогава пристига писмо в ЦРУ до един от началниците на Кампилес, в което се описва извършената с руснаците сделка. Писмото „остава неотворено цели 2 месеца“, твърди Грифин Бел — главен прокурор по това време. По-късно той пише, че според РАЗУЗНАВАТЕЛНАТА ОБЩНОСТ „при всяко дело за шпионаж се губи някаква тайна и че е най-добре да се избира по-малкото зло — да се пуска шпионинът и да се запазва тайната. Но на мен ми се струва, че тези дела могат да се гледат и без тайните да излизат наяве“. Съгласно неофициално споразумение между ЦРУ и Министерството на правосъдието ЦРУ има право на вето над съдебните процеси по обвинение в шпионаж.

Бел успешно се е преборва с разузнавателната общност при разследването на РОНАЛД ХЪМФРИ — офицер от Американската информационна агенция, и Дейвид Труонг — виетнамския АГЕНТ, на когото Хъмфри е предавал държавни тайни. Научавайки за шпионажа на Кампилес, Бел настоява пред ЦРУ, че иска да види Кампилес изправен пред съда. ЦРУ държи предателството му да се запази в тайна. Тогава Бел се обръща директно към президента Картър и получава подкрепа от Белия дом. На 17 август 1978 г. Кампилес е арестуван от ФБР.

В известен смисъл делото „Кампилес“ е повратна точка в практиката на съдебното преследване на лица, обвинени в шпионаж. Кампилес е обвинен в шпионаж и осъден на 40 години затвор. Кражбата му разкрива, че процедурите в ЦРУ за вътрешна сигурност са „изключително слаби“, както твърди адмирал СТАНСФИЙЛД ТЪРНЪР, ДИРЕКТОР НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ по това време. „Когато научихме, че липсва едно [ръководство на Биг бърд], — пише той в «Тайнственост и демокрация» («Secrecy and Democracy», 1985), — открихме че не знаем къде се намират и други 13!“