Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Маккензи, Комптън (1883–1973)

Британски АГЕНТ и литератор, предаден на съда за нарушаване на ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНАТА ТАЙНА.

Маккензи е добър писател и военноморски офицер със звание капитан. Служи във военноморския флот по време на безуспешното дебаркиране в Дарданелите през 1915 г. Оттегля се от служба още същата година поради инвалидност, а през 1916 г. става таен агент в Гърция. Той ръководи британската разузнавателна дейност в Сирия през 1917 г.

Маккензи има нещастието да публикува първия си шпионски роман — „Противоположностите се срещат“ („Extremes meet“, 1928), същата година, когато излиза и „Ашъндън“ („Ashenden“) на СЪМЪРСЕТ МОЪМ, и се оплаква след това, че книгата на Моъм има по-широк обществен отзвук, въпреки че в неговата реалните факти са далеч повече. По-късно Маккензи описва дейността си на агент в автобиографичната книга „Гръцки спомени“ („Greek Memories“, 1932). Именно тя е причината да бъде съден по Закона за държавната тайна. Книгата е иззета от британските власти. Нарушенията на Маккензи включват разкриването на псевдонима Си, използван от капитан сър МАНСФИЙЛД КЪМИНГ — първия директор на МИ–6. Въпреки че Къминг вече е починал и за другите разкрития е минала давност, Маккензи е признат за виновен и глобен 100 лири стерлинги плюс разноските за съдебните разходи. Правителствената забрана е отменена и книгата е публикувана отново през 1940 г. под заглавието „Егейски спомени“ („Aegean Memories“).

Тези събития са описани в следващата му книга — „Гърция в моя живот“ („Greece in My Life“, 1960). Маккензи е написал и няколко пиеси и романи, а през 1933 г. публикува посветения на британските специални служби памфлет пародия „Вятър в главите“ („Water on the Brain“). „Наистина стана невъзможно да измислям нелепи ситуации, чиято абсурдност скоро да не бъде надмината от бюрократизма“ — пише той в предговора към изданието от 1954 г.

През Втората световна война служи като капитан в гвардейската служба. През 1952 г. получава рицарско звание.

Вж. ЛИТЕРАТУРНИ ШПИОНИ.