Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Чуждестранни армии — Запад

Fremde Heere West (Чуждестранни армии — Запад) — Трето управление в Генералния щаб на германските въоръжени сили, отговарящо за ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ на Западния фронт през Втората световна война. До 1938 г. управлението се е наричало Чуждестранни армии. Но когато през 1938 г. Хитлер започва да гради планове за нападение срещу Съветския съюз, онези отдели, на които е предстояло да се занимават с разузнаване на Източния (Руския) фронт, са били отделени и преобразувани в Дванайсето управление на Генералния щаб — ЧУЖДЕСТРАННИ АРМИИ — ИЗТОК.

Според историка на разузнаването ДЕЙВИД КАН в книгата „Шпионите на Хитлер“ („Hitler’s Spies“, 1978) възникналите в Генералния щаб самостоятелни разузнавателни управления разделяли целия свят на 2 части по следния признак: „Хората, които носят ризите си загащени — на Запад, и които ги носят незагащени — на Изток.“

Щабквартирата на Чуждестранни армии — Запад отначало е в БЕРЛИН и управлението е много по-зависимо от АБВЕРА за разузнавателните си източници, отколкото Чуждестранни армии — Изток. След началото на войната през септември 1939 г. местят Чуждестранни армии — Запад в Цосен. По-късно разузнавачите се местят заедно с началника на Генералния щаб. През май 1940 г., когато германците нападат Франция, разузнавателното управление успява да засече 122 от общо 123 френски и британски дивизии във Франция.

Както Кан отбелязва: „Дейността им не беше съвършена. Веднъж изгубиха от поглед цялата белгийска армия, която се състоеше от половин милион войници.“ Въпреки че от Чуждестранни армии — Запад постъпват ценни разузнавателни сведения и преценки, управлението не успява да предвиди американо-британското нападение във Френска Северна Африка през ноември 1942 г. То е подведено от британската операция МИНСМИЙТ, чиято цел е била да създаде у разузнаването впечатлението, че е по-вероятно съюзниците да нападнат Балканите, отколкото Сицилия. Управлението не успява да предупреди за дебаркирането на съюзниците в Анцио и Нетуно. Било е подведено и за ДЕНЯ Д в Нормандия.

В Чуждестранни армии — Изток се получават по-добри резултати, отколкото в Чуждестранни армии — Запад отчасти поради различията в страните, географията и тактиката, използвана на Западния фронт, които са доста по-различни, отколкото в Съветския съюз. Вж. НИКОЛАЙ, ВАЛТЕР.