Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Круглов, Сергей (1903-?)

Висш съветски РАЗУЗНАВАЧ, ръководител на вътрешната сигурност (МВД) от декември 1945 до март 1953 г., както и на „суперсилите“ на МВД, отговорни и за вътрешните, и за външните дела на Държавна сигурност от юни 1953 до февруари 1956 г.

Офицер от кариерата в разузнаването и сигурността, от 1941 до 1945 г. той е заместник-началник на НКВД — ОРГАН на Държавна сигурност. От 1943 до 1945 г. е заместник на ВИКТОР АБАКУМОВ, ръководител на СМЕРШ — организация на ВОЕННОТО КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ. На този пост Круглов отговаря за сигурността на конференцията в Техеран през ноември-декември 1943 г., на която присъстват Йосиф Сталин, президентът Рузвелт и министър-председателят Чърчил, а след това — и в Ялта през февруари 1945 г. В Ялта, черноморския курорт на бившите руски царе, НКВД оказва изключителна гостоприемност на американските и британските лидери — мерките за сигурност са били осъществявани лично от Круглов. Джоан Брайт от британския секретариат описва Круглов като „най-внушителния мъж, когото някога съм виждала — с огромни рамене, лице, ръце и крака“.

По-важното е, че подчинените на Круглов не просто обезпечават сигурността на съюзническите лидери, а откликват незабавно и внимателно на всяка тяхна прищявка и каприз. И, разбира се, специалистите несъмнено извършват НАБЛЮДЕНИЕ на британските и американските лидери и на подчинените им. (За извършената работа в Техеран и Ялта Круглов по-късно е награден с почетното британско звание Рицар. И до днес остава единственият съветски офицер от разузнаването, на когото е оказана подобна чест.)

През декември 1945 г. Сталин издига Круглов на мястото на ЛАВРЕНТИЙ БЕРИЯ — ръководител на МВД.

През 1946 г. МВД получава статут на министерство и Круглов става министър. Въпреки че е назначен на важния пост в Смерш от Берия, Круглов не е смятан за лоялен към него.

Круглов запазва позицията си в МВД 7 години. На 7 март 1953 г., 2 дни след смъртта на Сталин, съветското правителство слива МВД и МГБ в едно общо „супер“ МВД под ръководството на Берия. Круглов от МВД и [Семьон] Игнатиев от МГБ са свалени от постовете, но нито единият, нито другият е арестуван или разстрелян. „Чисто отстраняване на лидери“, пише американският аналитик на разузнаването Джон Дзиак в книгата си „Чекисти: историята на КГБ“ („Chekisty: A History of the KGB“, 1988) и добавя: „Наистина Круглов е задържан на поста заместник на Берия. И това е грешка на Берия.“

На 26 юни 1953 г., почти 4 месеца след смъртта на Сталин, Берия е арестуван. Круглов застава на страната на силите, настроени срещу Берия, и наградата му е постът, заеман от Берия — министър на вътрешните работи. Изглежда, Круглов е изиграл ключова роля при свалянето на Берия, включително в арестуването на другите му заместници. Според някои сведения Круглов е подслушвал телефонните разговори на Берия и е разкрил, че подготвя свой преврат на 27 юни, за да превземе правителството. Круглов продължава работата си като ръководител на МВД, което през март 1954 г. остава на заден план след създаването на КГБ — Комитет за държавна сигурност. МВД отново се съсредоточава във вътрешната сигурност. Круглов е уволнен от Никита Хрушчов в навечерието на XX конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз през февруари 1956 г. На конгреса Хрушчов разкрива ексцесиите и терора на Сталин и на органите на полицията и разузнаването — дейности, в които Круглов е бил основен участник.

Твърди се, че по-късно Круглов се самоубива от страх да не бъде застигнат от възмездие.