Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Черна книга

Название, дадено от британците на Специалния списък на търсените във Великобритания (Sonderfahndungsliste G.B.), съставен от Главното управление за имперска сигурност — ГУИС, като част от германския план за нападение срещу Великобритания. В Черната книга са включени 2820 британски поданици и бежанци от окупираните европейски страни, които подлежат на незабавен арест от ГЕСТАПО след завземането на Великобритания от Германия. Списъкът е подреден по азбучен ред. Когато съществуването на Черната книга става известно след войната, хората, включени в него, с гордост изтъкват, шегувайки се, че самите нацисти са признали, че са били голяма опасност за Третия райх.

В Черната книга попадат както видни политически и обществени дейци (Уинстън Чърчил и Антъни Идън), така и писатели (Х. Дж. Уелс, Ноуъл Кауърд, Вирджиния Улф, Е. М. Форстър, Ребека Уест, Ч. П. Сноу и даже емигриралият в САЩ през 1936 г. Олдъс Хъксли). Зигмунд Фройд също е бил в списъка, въпреки че е починал на 23 септември 1939 г.

Включени са още лорд БЕЙДЪН-ПАУЪЛ — основател на бойскаутите и направил немалко за развитието на британското разузнаване, карикатуристът Дейвид Лоу и лейди Астор. Кой знае защо сред американците в списъка са Бърнард Барух и Пол Робсън. Не е включен Джордж Бърнард Шоу, когото германците вероятно смятат за потенциален съюзник, тъй като само месец след началото на войната е публикувал пацифистко есе.

Човекът, на когото е възложено да ръководи арестуването на враговете на Третия райх, е офицерът от СС Франк Зикс — бивш декан на Икономическия факултет в берлинския университет. В запазените документи той се води като командир на есесовски подразделения, прославили се със зверствата си в окупираните европейски територии. Зикс впоследствие е обвинен във военни престъпления и осъден на 20 години затвор през 1948 г., но през 1952 г. е освободен.

Друг „план за нападение“ на ГУИС е открит след войната от британското разузнаване МИ–6. В него има пълно описание на структурата на МИ–6 и МИ–5 — британското КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ. Проведеното разследване установява, че двама пленени РАЗУЗНАВАЧИ от МИ–6 и още някои други са дали на германците тази информация. (Вж. БЕСТ, ПЕЙН; ЕЛИС, ЧАРЛС.)