Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Силиконова долина

Район близо до Сънивейл — Пало Алто — Сан Хосе, Калифорния. Там е съсредоточена високотехнологичната индустрия на САЩ. Изграждането й започва през 60-те години и тя се превръща в най-модерен промишлен център. Известна със своите компютърни заводи, Силиконовата долина отдавна е и един от главните ОБЕКТИ за чуждестранните разузнавателни служби и ПРОМИШЛЕНИЯ ШПИОНАЖ.

В началото на 80-те години Силиконовата долина е деветият по големина производствен център в Съединените щати. Произвежда една трета от полупроводниците в страната, една четвърт от управляемите ракети и космическите летателни апарати и почти една шеста от електронното компютърно оборудване, създадено в САЩ. В Силиконовата долина се намират и военновъздушната станция Мофет — основен център за противоподводникови действия (сега се управлява предимно от НАСА), центърът на военновъздушните сили в Сънивейл за проследяване и обслужване на СПЪТНИЦИ и централната станция на корпорация Локхийд по ракетни и космически въпроси.

През 1992 г. проникването на чуждестранно разузнаване в Силиконовата долина се обсъжда от агенти на ФБР. Те казват пред списание Форбс:

Десет на сто от всички инженери в Силиконовата долина са етнически китайци. По-голямата част са лоялни служители. Но Китай знае как да измъква информация от някои от тях. Китайците от континента, които идват в страната като студенти или на разменни начала, действат като „наводчици“ и съставят списъци от хора с китайски произход, които работят в американски фирми. Някои от тях получават покани да заминат за Китай, което не им струва нищо, и да се срещнат с роднини, които все още живеят в континентален Китай.

От ФБР отбелязват, че в Съединените щати се правят опити за ПРОМИШЛЕН ШПИОНАЖ от страна на френските специални служби.