Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Маген, Давид

Израелски РАЗУЗНАВАЧ в Египет, превербуван за ДВОЕН АГЕНТ и шпионирал Израел в полза на Египет.

Името му е Теодор Грос и е роден в началото на 20-те години в Унгария. Със семейството си емигрира в Южна Африка. По-късно заминава за Италия, учи музика и става певец с международна известност. В началото на Втората световна война постъпва в британската армия и служи като разузнавач, участвайки в специални операции — по всяка вероятност зад фронтовите линии на германци и италианци.

През 1948 г., в навечерието на израелската независимост, Грос заминава за Израел и постъпва в новообразуваната израелска армия. С миналото си на разузнавач и с владеенето на чужди езици той привлича вниманието и е вербуван за работа в политическото управление, предшественик на МОСАД. В Израел според обичая променя името си — използва думата Маген, която на иврит означава „щит“.

С псевдонима Тед Крос той заминава за Италия да разработи МРЕЖА от арабски АГЕНТИ, които да събират разузнавателни сведения за Израел. През 1950 г. е изпратен в Египет да създаде и да разработи мрежа от местни информатори.

Израелската служба за КОНТРАШПИОНАЖ ШИН БЕТ открива, че Маген е в контакт с египетските секретни служби. Наредено му е да се върне в Израел през 1952 г. При пристигането му е арестуван по обвинение в шпионаж. Съден е тайно и получава присъда 15 години затвор.

Без разрешение и без да докладва в Мосад, Маген е осъществил контакт с египетски разузнавачи. Защитата му е, че се е опитвал да стане ТРОЕН АГЕНТ, за да запази лоялността си към Израел — стандартно извинение за тези, които са осъдени или са станали двойни агенти. Маген има много поддръжници и усилията им довеждат до освобождаването му през 1959 г. Когато излиза на свобода, той променя името си и остава в Израел. До смъртта си през 1973 г. живее с убеждението, че с него са се отнесли несправедливо.