Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Андерсън-младши, Рудолф (1927–1962)

Пилот на разузнавателен самолет Ю–2 (U–2), свален над Куба на 27 октомври 1962 г. по време на КУБИНСКАТА РАКЕТНА КРИЗА. Той е един от двамата пилоти на военновъздушните сили на САЩ, които разкриват присъствието на съветски балистични ракети в Куба.

Отряд 4080 за стратегическо разузнаване на военновъздушните сили изпълнява мисии с U–2 над Куба. Полетите с U–2 започват в нощта на 13 срещу 14 октомври 1962 г. Андерсън пилотира един от двата самолета U–2 на следващия ден — 15 октомври. На 27 октомври предприема нов полет над Куба от военновъздушната база Маккой във Флорида. Докато се намира над източния край на острова, самолетът му е улучен от ракета земя-въздух СА–2, изстреляна от съветска ракетна установка. Андерсън загива, след като самолетът му се разбива в района на Антилските острови.

Ето как Робърт Кенеди описва в „Тринайсет дни“ („Thirteen Days“, 1969) реакцията на Белия дом по повод на загубата на Андерсън:

„Как да изпратим там нови пилоти с U–2, без да унищожим всички САМ [ракети земя-въздух]? — пита президентът. — Сега сме участници в съвършено нова игра.“

Отначало преобладаваше единодушното мнение, че трябва да атакуваме рано на следващата сутрин с бомбардировачи и изтребители и да унищожим ракетните установки. Отново президентът вразуми всички. „Това не е най-важното, което ме тревожи — казва той. — И двете страни се изкачват до четвъртото и петото стъпало, а не отиваме на шестото, защото никой друг не го е правил досега. Да не забравяме, че навлизаме в дълбоки води.“

Не са предприети никакви мерки в отговор на свалянето на Андерсън. Разузнавателните полети с U–2 продължават. Андерсън е единствената жертва по време на Кубинската ракетна криза. (С ракета СА–2 е обстрелван най-малко още един U–2.)