Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

План Хюстън

Разработена от администрацията на Никсън програма за проследяване на дисиденти пацифисти. Официалното название „План за вътрешно разузнаване: анализ и стратегия“ почти не се използва и остава в историята като план Хюстън — по фамилията на главния съставител.

Том Чарлс Хюстън е сътрудник в Белия дом и в задълженията му влизат въпросите, свързани с вътрешната сигурност. Адвокат, служил в миналото в армейското разузнаване, той е твърдо убеден, че държавата трябва да следи за „акциите на революционно настроените младежи на страната, подстрекавани от чуждестранните комунистически движения“. Става дума преди всичко за демонстрациите на американските граждани против военните действия във Виетнам. Трябва да се отбележи, че тези публични изяви сериозно тормозят Никсън още от встъпването му в длъжност през 1969 г.

Планът Хюстън е разработен през юли 1970 г., след като на среща с актива на РАЗУЗНАВАТЕЛНАТА ОБЩНОСТ Никсън създава междуведомствен комитет по разузнаване. Негов председател става директорът на ФБР ЕДГАР ХУВЪР.

Хюстън предава плана за одобрение на Никсън, като успява да прескочи Хувър, който не желае да се връща към практиката на КОНСПИРАТИВНИТЕ ПРОНИКВАНИЯ, забранени през 1966 г. Хувър уведомява министъра на правосъдието Джон Мичъл, че ФБР няма да изпълнява тези прониквания без специални писмени нареждания от президента.

Мичъл убеждава Никсън да оттегли плана Хюстън само 5 дни след одобрението му. Джеймс Дийн, който по-късно ще играе главна роля в скандала УОТЪРГЕЙТ, скоро замества Хюстън като специалист в Белия дом по вътрешната сигурност.

Джеймс Дийн създава свой комитет по разузнаване, за да провери на практика възможностите за евентуално използване на някои аспекти от дискредитирания план Хюстън.