Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хъдсън, Дуейн (1910–1995)

Британски РАЗУЗНАВАЧ, действащ в Югославия през Втората световна война. Красив мъж с дух на авантюрист, Хъдсън е един от истинските прототипи за литературния и филмовия герой ДЖЕЙМС БОНД.

Той завършва Кралската минна школа. Състезава се като боксьор аматьор. През 1935 г. е ръководител на мина за антимон в Югославия. През 1936 г. се жени за балерина белогвардейка, която е избягала от Съветския съюз (по-късно се развеждат).

Хъдсън е един от първите сътрудници на Отдел Д в МИ–6, създаден през 1938 г. като Управление за статистически изследвания към военното министерство, и отговаря за т.нар. война без правила. Той постъпва на работа там скоро след като Великобритания влиза във войната през септември 1939 г., и получава назначение в Загреб. Въпреки че Югославия е неутрална страна, прогермански настроени хървати усилено подготвят необходимото за нацистки преврат. Хъдсън наема саботьори да извършват диверсии срещу кораби на Оста, които спират в далматинските пристанища.

Скоро във Великобритания е създадено Управление за специални операции (УСО), което има за задача да подготвя и да извършва саботаж и шпионаж в страните, окупирани от нацистите. Хъдсън е прехвърлен в редиците му. През септември 1941 г. той слиза от ПОДВОДНИЦА край брега на Черна Гора със задачата да „открие кой се бие срещу противника“ и „да координира всички групи от Съпротивата“.

Хъдсън се опитва да помири местните партизани, комунисти и антикомунисти, но вместо това сам попада между двата огъня. Няколко месеца е принуден да работи сам като нелегален. Два пъти по чудо се спасява от пленяване от прогермански отряди. Хъдсън се влива в Гражданската война в Югославия и напразно се опитва да убеди двете спорещи страни да се обединят в борбата с общия враг — Германия.

В последната си мисия за УСО Хъдсън ръководи група англичани, които подпомагат Вътрешната полска армия през последните месеци от Втората световна война. Съветският съюз не е настроен добре към тази армия. Хъдсън е арестуван от НКВД и хвърлен за кратко в московския затвор ЛУБЯНКА.