Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Комисия Двайсет

Група британски служители от разузнаването, включително любители, които разработват СИСТЕМАТА НА ДВОЙНАТА ИГРА (Система XX) за превербуване на пленени немски шпиони и превръщането им в ДВОЙНИ АГЕНТИ през Втората световна война. Подведените германски разузнавателни служби са уверени, че агентурната им мрежа във Великобритания работи добре, тъй като пристигащата в Берлин информация изглежда правдоподобна.

Названието на комисията идва от римските цифри XX, но те имат и друго значение — измама, да завъртиш някого на пръста си. В това е и смисълът на работата на комисията. Членовете на комисията подготвят „разузнавателни данни“ с причудливо смесване на реалните с „митичните“ тайни, които превербуваните немски агенти предавали на нищо неподозиращите специалисти в Абвера.

Комисията се съсредоточава над системата БОДИГАРД (кодово название на операция за ДЕЗИНФОРМАЦИЯ) — цялостен план за заблуда по време на съюзническото настъпление в Европа. Планът е разработен с цел да се скрият истинската дата, място и подробности за ДЕНЯ Д — дебаркирането в Нормандия през юни 1944 г. Несъществуваща военна част — ПЪРВА АМЕРИКАНСКА АРМЕЙСКА ГРУПИРОВКА — е част от плана за заблуда.

Началото на дейността на комисията поставя Съветът W, в който влизат главнокомандващият британските войски и началниците на военното, военноморското и военновъздушното разузнаване. Съвет W създава работна група, която впоследствие се преименува Комисия Двайсет. Първото заседание на комисията е през януари 1941 г. Пред членовете е поставена чисто контраразузнавателна задача — борба с вражеския шпионаж на територията на Великобритания и едва по-късно, когато в тяхно разпореждане идват първите превербувани немски агенти, те се посвещават в разработката на дезинформация.

Британската Служба за сигурност (МИ–5) създава специален отдел B1(a) под ръководството на подполковник Т. А. Робъртсън. Задачата му е да открива и да води германските агенти. От октомври 1941 г. комисията осигурява на B1 (a) информацията за заблуда, която се предава на двойните агенти. Джон Мариът от B1 (a) е секретар на комисията.

Председател на комисията е сър ДЖОН МАСТЪРМАН, преподавател в Оксфордския университет. Сред 14-имата членове са Робъртсън, ЮИН МОНТЪГЮ от ВОЕННОМОРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ, полковник Джон Бевън от ЛОНДОНСКАТА КОНТРОЛНА СТАНЦИЯ (отговаря за материалите от УЛТРА) и представители на началник-щабовете на Върховното командване на съюзническите експедиционни сили и различни британски разузнавателни агенции. Норман Холмс Пиърсън — ръководител на X–2, Отдела за контраразузнаване към американското УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ — участва в работата на комисията, но официално не е неин член. Монтъгю замисля друг сложен план за заблуда — МИНСМИЙТ, за да отклони вниманието на германците в навечерието на съюзническото дебаркиране в Сицилия.

Мастърман обезпечава почти стопроцентово присъствие на членовете, тъй като винаги е подсигурявал чай и чудесни кифлички със стафиди.

Вж. ПОПОВ, ДУШКО.