Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Джеймс Бонд

Герой от изключително успешните шпионски романи на ЯН ФЛЕМИНГ и от много ФИЛМИ, които са създадени по тези книги. Бонд е АГЕНТ 007 — хладнокръвен британски таен агент, чието КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ с 2-те нули в началото показва, че има разрешение да убива.

В романите, изпълнени с богата фантазия, има и елементи на истина. Често срещаният противник на Бонд — СМЕРШ, е действително съществуваща съветска разузнавателна организация. Българският писател А. Гуляшки (за когото се твърди, че работи по поръчка на КГБ) пише роман анти-Бонд, за да се противопостави на отрицателната представа, създадена от Флеминг за СМЕРШ и руснаците. В книгата „Мисията на Захов“, публикувана с оригиналното заглавие „Авакум срещу 007“ в поредица на вестник Комсомолска правда, срещу Бонд се изправя комунистически герой. Ръководителят на Бонд, чийто прототип е Макс Найт — директор на отдел B–5 в МИ–5, нарича себе си M по аналогия с КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ на ръководителя на МИ–6 C.

Смъртта на Флеминг през 1964 г. не означава, че е настъпила смъртта на Бонд. Издателите на агент 007 поверяват на Джон Гарднър задачата да опази Бонд жив. Гарднър изменя на Бонд с шумен герой, наречен Бойси Ъукс, в „Ликвидаторът“ („The Liquidator“, 1964) и още няколко книги. Първата имитация на Бонд — „Подновено разрешително“ („License Renewed“), е публикувана във Великобритания и Съединените щати през 1981 г. Другите книги от поредицата излизат всяка следваща година.

За имената и датите на книгите и филмите за Джеймс Бонд вж. ФЛЕМИНГ, ЯН, както и ФИЛМИ.