Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Банкрофт, Едуард (1744–1821)

Американски ДВОЕН АГЕНТ, служил и на двете страни по време на Гражданската война. Роден е в Масачузетс. На младини пътува в Гвиана, Южна Америка, живее в плантация и работи върху книга за тази страна.

През 1766 г. пристига в Лондон, където постъпва в Кралския медицински колеж и става член на Кралското лекарско общество. Там се запознава и се сприятелява с БЕНДЖАМИН ФРАНКЛИН, който по това време е лондонският агент за Пенсилвания. Известно време Банкрофт му сътрудничи като АГЕНТ в събирането на информация за плановете на английските власти по отношение на американските колонии.

След завръщането си в Америка Франклин подновява контактите си с Банкрофт с помощта на Сайлъс Дийн, агент в Европа. Междувременно Банкрофт е вербуван от английските ТАЙНИ СЛУЖБИ за шпиониране на Дийн и на други американци, които живеят в Париж и търсят френска помощ за борците за независимост. Дийн смята, че Банкрофт е ключов агент в шпионските операции на Франклин за Европа, и му се доверява.

През септември 1776 г. американският Континентален конгрес създава дипломатическа делегация, която да представлява новата държава — Съединените американски щати, пред френския двор. Нейни членове са Франклин, Дийн и Артър Лий, лондонски адвокат, който също е бил агент на Франклин. По предложение на английските тайни служби Банкрофт успява да проникне в комисията. Франклин го предлага за неин секретар.

Банкрофт поддържа контакт с агентуристите си, като използва ТАЙНИК — бутилка, скрита в дупка между корените на едно дърво в парка Тюйлери. Той често пътува до Лондон като агент на Франклин. Уплашен да не би Франклин да го заподозре заради лекотата, с която пътува, Банкрофт изфабрикува „арест“ и временно задържане.

Артър Лий научава от един морски капитан, че Банкрофт се среща с британските власти, но Франклин не обръща внимание на този сигнал. Освен това личният секретар на Лий е разобличен като шпионин. Лий се завръща в Америка. Франклин не може да повярва, че Банкрофт играе двойна игра.

Банкрофт предава изключително ценна и точна информация в Лондон, като например, че Франция и Съединените щати са в преговори за военен съюз. Но както често се случва при шпионажа, информацията му не е приета с нужното доверие. Крал Джордж III, знаейки, че Банкрофт е борсов спекулант, се усъмнява, че предадената информация е уловка, с която се цели да се окаже влияние върху пазара.

След Войната за независимост Банкрофт продължава да работи и за двете страни. През 1789 г. той е изпратен в Ирландия, за да проучи дали с френска и американска помощ ирландците няма да въстанат срещу англичаните.

Съдейки по документите, наследниците му го смятат за учен, който се е познавал с Франклин и е публикувал няколко доста сполучливи научни разработки. През 1880 г. един американски изследовател прочита новоотворените английски архиви и открива втория живот на Банкрофт.