Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Орион P3V

Самолет от американския военноморски флот, използван както за борба срещу подводници, така и за РАЗУЗНАВАНЕ от средата на 60-те години. Военноморският флот използва и 12 модифицирани самолета EP–3 за ЕЛЕКТРОННО РАЗУЗНАВАНЕ (ЕЛРАЗ). Орион наследява ролята на P2V НЕПТУН — първия патрулен самолет с излитане от сухоземни бази. Първите мисии на Орион са през октомври 1962 г. по време на КУБИНСКАТА РАКЕТНА КРИЗА — целта е да се съберат сведения за търговските кораби на Съветския съюз и Източния блок, които пътуват към Куба. По време на Виетнамската война няколко ескадрили действат в операция Маркет тайм, която включва следене движението на комунистически джонки и сампани. Често самолетите се обстрелват от партизаните с обикновено оръжие.

Самолетът е разработен в Локхийд и е създаден на базата на пътническия L–188 Електра. Има 4 турбовитлови мотора, вътрешно гнездо за дълбочинни бомби, торпеда и мини и може да пренася допълнителни оръжия, включително противокорабни ракети, разположени на крилни пилони. Екипажът му е 10-членен. Сред сензорите има радар, уред за установяване на магнитни аномалии, устройство за инфрачервено наблюдение и сонарен пояс, който може да бъде спуснат на земята. Самолет EP–3, предназначен за ЕЛРАЗ, има уреди за откриване на местоположение, анализатори за радарни сигнали и различни апарати за прехващане на комуникации, а също и записващи устройства, монтирани на мястото на противоподводниковото оборудване.

Вариант P–3C, все още използван във военноморския флот, развива максимална скорост 757 км/ч. (Самолетът не е пригоден за презареждане по време на полет.)

Първият полет на модифицирания Електра е на 19 август 1958 г., а на YP3V–1 — на 25 ноември 1959 г. През август 1962 г. Орион е взет на въоръжение във флота. Общо 551 Ориона са доставени на военноморския флот. Повече от 100 допълнително са построени в Япония (където също се използва вариант EP–3 за ЕЛРАЗ).

Означението на Орион е променено от P3V на P–3 през 1962 г.

shpionazh-62.jpgEP–3E Orion (ARIES)