Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Томпсън, Робърт

Пилот втори клас от военновъздушните сили на САЩ. Осъден е през 1965 г. за шпионаж в полза на Съветския съюз на 30 години затвор. Признава си, че е предал хиляди копия секретни документи на съветския си АГЕНТУРИСТ, докато е служил в Берлин. Става един от участниците в една от най-сложните операции (тристранна) по размяна на шпиони.

През май 1978 г. Томпсън е изведен от затворническата му килия в САЩ, прехвърлен е в Берлин и е разменен за Алън ван Норман — американски студент, осъден на 2 и половина години затвор за незаконно извеждане на семейство от Източна в Западна Германия. Норман е бил задържан 3 месеца преди размяната.

Според архивите на военновъздушните сили Томпсън е роден в Детройт, Мичиган. Когато размяната се осъществява, той вече е на 43 години и твърди, че е роден в Лайпциг, че баща му е руснак, а майка му — германка. След размяната заминава за Източна Германия и изчезва.

В размяната участва и Мирон Маркус — израелец, задържан в Мозамбик през септември 1976 г. Поради лоши метеорологични условия е принуден да приземи частния си самолет на път за Южна Африка. Мозамбикски войски стрелят по приземяващия се самолет, раняват Маркус и убиват зет му.

Маркус упорито отстоява версията, че е пътувал по работа в ЮАР и в Мозамбик се е приземил принудително. Според източници от западното разузнаване по всяка вероятност той се е опитвал да събере за Израел, а вероятно и за американското разузнаване сведения за съветското и кубинското присъствие в Мозамбик.

Сложната тристранна размяна е организирана от ВОЛФГАНГ ФОГЕЛ, който през 1962 г. е договарял размяната на Франсис Гари Пауърс — пилот на шпионския самолет U–2, свален над Съветския съюз, и Рудолф Иванович Абел — агент на НКВД, извършвал разузнавателна дейност в Съединените щати.