Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бакатин, Вадим (1937)

Председател на КГБ (Комитет за държавна сигурност) след неуспешния опит за преврат срещу Михаил Горбачов през август 1991 г. Противник на установената система в КГБ, Бакатин, когато заема поста, нарича тази институция „порочна държава в самата държава“.

Бакатин произлиза от заможно сибирско семейство. Става член на комунистическата партия през 1964 г., постепенно се издига в партийната и държавната йерархия и през 1988 г. е назначен за министър на вътрешните работи. В съответствие с политиката на Горбачов за „гласност и преустройство“ той уволнява много кадри на КГБ, включително собствения си син. Отхвърля намесата на комунистическата партия в работата на милицията. Заявява, че ще премахне шпионирането в страната и ще даде на гражданите достъп до досиетата на КГБ. Но през декември 1990 г. опонентите на Горбачов го принуждават да уволни Бакатин.

Бакатин става съветник на Горбачов по въпросите на националната сигурност и е избран за депутат в руския парламент. През 1991 г. Борис Елцин му предлага да му бъде кандидат за вицепрезидент, но Бакатин отказва.

По време на августовския преврат Бакатин е член на руския парламент и на Националния съвет за сигурност. След събитията веднага подава оставка в знак на протест, но променя решението си на следващия ден. Присъединява се към групата на ЕВГЕНИЙ ПРИМАКОВ, която настоява войските да бъдат изтеглени от Москва, за да се избегнат евентуални кръвопролития. На 21 август отново подкрепя групата на Примаков в дейността й да предотврати евентуално замисленото убийство на Горбачов.

След завръщането си в Москва Горбачов го назначава за председател на КГБ през август 1991 г. на мястото на заговорника ВЛАДИМИР КРЮЧКОВ. Под ръководството на Бакатин настъпват промени в състава и насочеността на КГБ. Сухопътните и граничните войски се обособяват като самостоятелни. Бойните части на КГБ са прехвърлени към армията, а кремълската охрана и свързочниците остават под директния контрол на правителството.

Бившият генерал от КГБ ОЛЕГ КАЛУГИН, съветник на Бакатин, казва през август 1991 г., че КГБ вече няма да има „политически функции, нито секретни лаборатории, където се произвеждат отрови и тайни оръжия“.

И на този пост Бакатин се задържа кратко, тъй като Горбачов е принуден да го уволни през ноември 1991 г. в навечерието на разпадането на Съветския съюз.