Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Нолън, Денис (1872–1956)

Офицер от американската армия, който има големи заслуги за развитието на ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ преди и след Първата световна война.

През 1896 г. Нолън завършва военна академия и воюва в Испано-американската война. По-късно е изпратен на Филипините, където американската армия потушава въоръжено въстание срещу американската окупация на островите.

Назначен е в Генералния щаб като капитан. Работи в тясно сътрудничество с капитан РАЛФ ВАН ДЕМЪН, когото с право смятат за основател на АРМЕЙСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ НА САЩ. През април 1917 г. САЩ влизат в Първата световна война и генерал-майор Джон Пършинг — командващ американските експедиционни войски във Франция, назначава Нолън за началник на Г–2, нареждайки му да разузнае всички условия, в това число характера на местността, където евентуално ще се наложи да се водят бойни действия.

Нолън се справя със задачата. Специално подготвени офицери по разузнаване са прикрепени към всеки батальон, а на територията на неутралните страни действа контраразузнаване, което събира военна и политическа информация. За „лов“ на немски шпиони в тила Нолън създава т.нар. разузнавателна полиция. В нея влиза доста пъстра компания — убийци и дезертьори от Френския чуждестранен легион, обединени само от френския език. Нолън се свързва с британските си колеги. Ръководителят на британския Генерален щаб в разузнаването го нарича „умен и изключително задълбочен и в критиката, и с въпросите си. Той е пълна противоположност на типично британската представа за американец“. Британците предоставят контраразузнавателните си доклади, някои от които обикновено са единствено за министър-председателя и министъра на външните работи. Нолън се сприятелява и с майор СТЮЪРТ МИНГИС — бъдещия генерален директор на британската разузнавателна служба МИ–6.

По време на войната Нолън е повишен в звание бригаден генерал, но след това отново си е майор. Званието му генерал с 1 звезда е върнато, когато е назначен за началник на Управлението за военно разузнаване през септември 1920 г. По това време армията се занимава с ВЪТРЕШНО РАЗУЗНАВАНЕ, като целта е да бъдат открити комунистите, обикновено наричани Червените, обвинени, че заговорничат за свалянето на американското правителство. Общественото мнение е против използването на военни във вътрешното разузнаване и Нолън прекратява тази практика.