Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Лейтън, Едуин (1903–1984)

Ръководител на разузнаването на американския военноморски флот в Тихия океан през Втората световна война. Отговаря за разузнаването от разчитането на японските кодове, използвани от командването в битките в Коралово море и МИДУЕЙ, до късните военни кампании в района на Тихия океан.

През 1924 г. завършва военноморската академия. През 20-те и 30-те години служи на различни кораби. Изучава японски език в Япония. В Пекин, а по-късно и в Токио е помощник военноморски АТАШЕ. След по-малко от година — през декември 1940 г., като капитан на кораб миночистач капитан III ранг Лейтън става разузнавач във флотското командване в Пърл Харбър под командването на адмирал Джеймс Ричардсън. Продължава да работи там и при адмирал Хазбънд Кимъл (1941), който поема длъжността от Ричардсън, а след него — и при адмирал Честър Нимиц (1942–1945).

Декодировчиците на Лейтън в Пърл Харбър нямат особени успехи при разчитането на японските военноморски кодове и анализирането на радиопредаванията за движението на морските съдове. Точно преди началото на войната между Лейтън и разузнавателния състав във Вашингтон възникват търкания. По-късно Лейтън повдига обвинение, че отказът на хората във Вашингтон да обменят информация с неговите кадри е причина за неуспеха при определянето на местоположението и движението на японските бойни кораби в началото на войната в Тихия океан. Автобиографичната му книга „А аз бях там“ („And I Was There“) — проучване на военноморското разузнаване по време на войната в Тихия океан, е публикувана една година след смъртта му. Книгата разкрива некомпетентността, бюрократичните свади и създаването на истинска империя във Вашингтон от капитан Ричмънд Търнър — по това време директор на военновременните морски операции.

Лейтън е истински виртуоз в използването на информацията, получена след декодирането. Той е искрен привърженик на адмирал Нимиц. В края на войната Лейтън — по това време капитан — получава заповед от Нимиц да се присъедини към него в церемонията по предаването на американския кораб Мисури в Токийския залив. Това е признание за работата на разузнавателния му екип.

От февруари 1946 г. Лейтън изпълнява няколко задачи на сушата. Участва в създаването на американска разузнавателна школа на военноморския флот и работи като военноморски аташе в Рио де Жанейро, Бразилия. Като контраадмирал е помощник-директор на разузнаването към обединените началник-щабове и помощник началник-щаб на командващия флота в Тихия океан. Излиза в пенсия през ноември 1959 г.