Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Салон Кити

Едно от заведенията на германската Служба за сигурност (СД), в което според германския ръководител на шпионажа ВАЛТЕР ШЕЛЕНБЕРГ „важни посетители от други страни могат да бъдат забавлявани в дискретна атмосфера и… да им бъде предложена прелъстителна дамска компания. В подобна атмосфера и най-непреклонният дипломат може да се поддаде и да разкрие полезна информация“.

Помещавал се е в огромна къща в изискан район на БЕРЛИН. Салонът е описан в „Мемоарите на Шеленберг“ („The Schellenberg Memoirs“, 1956):

В специални двойни стени бяха монтирани микрофони, свързани с магнетофони, които записваха всяка произнесена в салона дума. Трима специалисти от нашето управление, обвързани с клетва, обслужваха тази апаратура. В салона работеха голяма група готвачи и сервитьори. На гостите се оказваше голямо гостоприемство и им се предлагаха най-изискани ястия и напитки.

Жените са били вербувани от средите на „най-добре подготвените и образовани дами на интимната светлина“. Според Шеленберг „доста от дамите от висшите слоеве на германското общество бяха преизпълнени с желание да служат на страната си именно по този начин“.

Салонът има изумителен успех при събирането на тайни от клиентите, предимно чуждестранни дипломати. Понякога са го използвали и нацистки лидери, предимно РАЙНХАРД ХАЙДРИХ. Тогава, разбира се, микрофоните са били изключвани.