Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Австралийска служба за сигурност и разузнаване (АССР)

Агенция за сигурност, чиято основна задача е КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕТО. Занимава се и със събиране на разузнавателна информация.

АССР е изградена на базата на СЪЮЗНИЧЕСКОТО БЮРО ЗА РАЗУЗНАВАНЕ (СБР) от времето на Втората световна война. След войната австралийските власти искат независима разузнавателна служба и се обръщат към полковник Дж. Робъртс, който е директор на СБР. РОДЖЪР ХОЛИС помага също, но преди да бъде назначен за ръководител на МИ–5 — английската агенция за контраразузнаване.

АССР е основана през 1949 г., а първият й директор е сър Чарлс Спрай — бивш директор на ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ на Австралия, който остава на този пост в продължение на 19 години.

АССР работи и се развива под властващия страх от проникване на руснаците. ЧАРЛС (ДИКИ) ЕЛИС, офицер от МИ–6, заподозрян в симпатии към комунистите (вж. БЕСТ, ПЕЙН), и приятел на ХАРОЛД (КИМ) ФИЛБИ, напуска МИ–6 веднага след оставката на Филби през 1951 г. и става консултант към АССР.

Някои разузнавателни сведения, вероятно от интерес за Австралия, са задържани или пренасочени, така че, ако има ВРАЖЕСКИ АГЕНТ в АССР, той/тя да не може да проследи източниците и методите за набавяне на информация. Потвърждение за съществуване на вражески агент идва през април 1954 г., когато ВЛАДИМИР ПЕТРОВ, РАЗУЗНАВАЧ от съветското посолство в Канбера, преминава на противниковата страна. Той съобщава, че прехващането на сведения и разкодирането на съветска разузнавателна информация — операция, известна под името ВЕНОНА — наистина са изложени на риск.

Петров посочва двама служители от австралийското Министерство на външните работи като агенти и разкрива широката шпионска мрежа на руснаците, която се опитва да се добере до информация за урановите мини в Австралия. Тъй като австралийски официални лица помагат на съпругата на Петров да отиде при него, Съветският съюз прекъсва дипломатическите си отношения с Австралия.

Следващият значителен австралийски инцидент в шпионажа е през април 1983 г., когато АССР открива, че разузнавач от съветското посолство се опитва да вербува АГЕНТИ С ПОДРИВНИ ФУНКЦИИ. Един от тях — Дейвид Коумб, деец на Работническата партия, е приятел на министър-председателя Боб Хок. Информацията излиза, след като АССР поставя подслушвателно устройство, а Хок нарежда на министрите си да не контактуват по никакъв повод с Коумб. Когато опозицията научава тези неща, спекулациите за съветско проникване в австралийското правителство се засилват.

Случаят е разгледан на най-високо равнище и на АССР са наложени ограничения, според които службата трябва да уведомява министър-председателя и министъра на правосъдието за всеки случай на шпионаж. Кабинетът създава свой комитет за сигурност и за контрол над АССР.

Службата работи в тясна връзка с английските и американските разузнавателни агенции. Смесен английско-австралийски екип например следи от станция в Хонконг китайските комуникации. В огромното китайско посолство, открито в Канбера през 1990 г., са инсталирани подслушвателни устройства от американски и австралийски техници от разузнаването. В разгара на операцията 30 служители от американската АНС работят съвместно с АССР, за да монтират високотехнологични микрофони. Сигналите от тези устройства се предават в британското посолство в Канбера, а от там — във Вашингтон. Австралийските медии разкриват всичко за подслушването и го правят публично достояние. АССР се опитва да спре публикациите със законови мерки. Но нещата излизат наяве.