Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Дабърстайн, Уолдоу (1907–1983)

Сътрудник на ЦРУ в оставка, открит мъртъв в същия ден, в който е обвинен, че е продавал секретни военни тайни на Либия.

Дабърстайн е РАЗУЗНАВАЧ и специалист по въпросите на Близкия изток. Получава духовно образование и известно време е лютерански свещеник. Увлича се от историята на древните цивилизации и защитава докторска дисертация в Института по изтокознание в Чикагския университет. Той е един от първите учени аналитици, постъпили в ЦРУ веднага след създаването му. Дабърстайн работи дълги години като експерт и аналитик по Близкия изток и не се е отличавал с нищо от останалите си колеги.

След като се уволнява от ЦРУ през 1970 г., работи за РАЗУЗНАВАТЕЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА (РУМО) и преподава в Националния военен колеж във Вашингтон. През 70-те години Дабърстайн работи заедно с ЕДУИН УИЛСЪН — бивш офицер от ЦРУ, обвинен в заговор за убийство на хора, които са го обвинили, че пренася незаконно оръжия и експлозиви за Либия.

„Невинен съм“, пише Дабърстайн в бележка, намерена върху тялото му на 29 април 1983 г. Властите твърдят, че се е застрелял в главата с ловджийска пушка. Тялото му е открито в приземния склад на жилищна кооперация, в която е живял в Арлингтън, Вирджиния. На бележката е поставена датата 24 април. Ловджийската пушка е закупена на 26 април.

Дабърстайн и Уилсън се запознават, докато и двамата работят в ЦРУ. През 1977 г. Уилсън моли Дабърстайн за помощ при изпълнението на една „специална мисия“, която се отнася за Либия. (По това време Уилсън работи по секретен проект на ВМС на САЩ. Вж. ОПЕРАТИВНА ГРУПА.) Дабърстайн отива в Либия през 1978 г., очевидно без знанието на РУМО.

Следствието обвинява Дабърстайн, че е продал информация на Либия за американския военен контингент, разположен в Близкия изток, за 32 000 долара. По това време Либия е в добри отношения със Съветския съюз, което означава, че по всяка вероятност руснаците също са получили тази информация.