Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Фут, Александър (1905–1958)

Член на съветския ШПИОНСКИ КРЪГ ЛУСИ от времето на Втората световна война.

Фут е британски поданик. Интербригадист е в Гражданската война в Испания. Завръща се в Англия през 1939 г. Известно време е КУРИЕР за съветското разузнаване в Англия. Вербуван е в Швейцария за съветска шпионска мрежа с КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ Луси, ръководена от РУДОЛФ РЬОСЛЕР. Мрежата действа срещу нацистка Германия.

Фут с кодовото име Джим е радист на мрежата. Той не знае, че част от информацията, която предава от Швейцария и Германия за Москва, са материали от УЛТРА, които британците от ПАРК БЛЕЧЛИ са решили да предоставят на съветските си съюзници, без да разкрият тайната на Ултра.

Под натиска на германците през ноември 1943 г. швейцарските тайни служби арестуват Фут. Докато полицията се опитва да разбие входната врата на апартамента му, той унищожава радиопредавателя си и изгаря уличаващите го документи. През септември 1944 г. е освободен от швейцарския затвор и заминава за Париж, където посещава съветското посолство. Там му е наредено да замине за Москва, за да премине обучение за АГЕНТ в Съединените щати. Но след като попада в съветската разузнавателна база в БЕРЛИН, оттам се предава на британците. По време на разпитите в МИ–5 съобщава за жена с кодово наименование СОНЯ, работила за шпионската мрежа Луси. (Тя е била и куриер на КЛАУС ФУКС.)

Фут описва шпионската си биография в „Наръчник за шпиони“ („Handbook for Spies“, 1949). Според НАЙДЖЪЛ УЕСТ в действителност тя е написана от Кортни Янг от МИ–5. Книгата дава възможност да се повдигнат няколко „пропагандни въпроса“, включително идеята, че съветските шпионски мрежи вероятно действат „и в Англия, и в Съединените щати“.

МИ–5 помага на Фут да си намери работа в Министерството на селското стопанство и риболова и той отново се връща към живота на обикновен гражданин.