Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Риолит

Американски СПЪТНИК за радиопрехващане на съветски и китайски преки връзки, работещи в УКВ диапазона. Освен това Риолит може да извършва и телеметрично разузнаване, засичайки изпитанията на балистични ракети на територията на Съветския съюз и Китай.

Геосинхронната орбита на Риолит е 35 680 км над Земята. Снабден е с огромна антена, чийто високочувствителен лъч може да улови и най-слабите микровълнови сигнали. Спътникът е огромен. Описват го като половин товарен вагон с антена като чиния, която, докато е в орбита, се разтяга до 21 м в диаметър. Данните за КОМРАЗ/ТЕЛРАЗ се изпращат на наземните станции в Австралия, Великобритания и Съединените щати за анализ от ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ЩАБКВАРТИРА ПО КОМУНИКАЦИИТЕ и АНС.

Твърди се, че спътниците Риолит могат също да засекат значителни комуникационни системи в набелязаните страни, както и телефонни обаждания от колите на съветски правителствени лица както до Кремъл, така и до любовниците им.

Разработен и произведен от корпорацията TRW, първият спътник Риолит е изведен в орбита на 6 март от ракета Атлас Аджена D. (Най-малко 1 експериментален спътник Риолит е в орбита в началото на 1970 г.) Друг спътник Риолит е пуснат в орбита през 1977 г., а още 1 — през 1978 г. Може и да е имало други изстрелвания по-късно, преди системата да бъде заменена от спътниците ШАЛЕ (за пръв път изведени в орбита през 1978 г.).

Подробности около проекта Риолит са продадени на съветското разузнаване от ДЖЕФРИ ПРАЙМ във Великобритания и от КРИСТОФЪР БОЙС и АНДРЮ ЛИЙ в Съединените щати. След като през 1977 г. те са арестувани и предадени на съд, Риолит получава новото име Аквакейд.