Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хапче С

Смъртоносно отровно хапче, което шпионите носят със себе си, за да използват в краен случай при залавяне. По време на Втората световна война някои хапчета са били от цианкалий в стъклена капсула. Тези капсули можели да се скрият в изкуствен зъб и при нужда АГЕНТЪТ ги освобождавал с език. След това сдъвквал капсулата и смъртта настъпвала почти мигновено. Ако капсулата случайно се освободи сама, докато агентът спи, то тя преминава безпроблемно през стомаха.

Разбира се, агент, заловен с хапче С, което не е успял да погълне, веднага е бил обвиняван за шпионин. Сведенията от американското УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ (УСС) показват, че хапчето С е било използвано само 2 пъти от агенти на УСС.

Директорът на УСС УИЛЯМ ДОНОВАН и помощникът му Дейвид Брус са пътували до бреговете на Нормандия на 7 юни 1944 г. без хапче С. Донован само е предупредил Брус, че ще застреля и него, и себе си, ако попаднат в опасна ситуация, която може да доведе до пленяването им.

По време на Студената война американските шпиони използват по-съвършени методи за самоубийство при залавяне. Отначало пилотите на шпионските самолети U–2 носели капсули с цианкалий. По-късно били снабдявани с метална кутийка, подобна на доларова монета, какъвто е случаят с ГАРИ ФРАНСИС ПАУЪРС, свален над Съветския съюз. В нея се намирала тънка игличка, намазана със смъртоносната отрова кураре. Пилотите носели кутийката или на връзката ключове, или на шията като медальон. При приземяването на Пауърс съветските военни веднага му отнели „монетата“ и открили отровната игла. Сега тя е изложена в МУЗЕЯ на КГБ в Москва.