Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Уокър, Майкъл (1962)

Офицер в оставка, свързочник ІІІ клас от военноморския флот на САЩ, въвлечен от баща си ДЖОН УОКЪР-МЛАДШИ в шпионаж в полза на Съветския съюз.

Майкъл си спомня първия досег със семейния шпионаж като инцидент, предизвикан от пияната му майка. „Тя се качи в стаята ми — беше около полунощ, — завлече ме на долния етаж в хола и започна да ми крещи.“ По средата на писъците извиква: „Баща ти е шпионин!“ Майкъл, по това време на около 13 години, й отговаря, че не й вярва. Малко по-късно, когато е в гимназията, двамата с баща си често посещават близкия бар. Майкъл забелязва, че баща му разполага с много пари. Притежава няколко яхти, самолет, харчи безразборно, предимно за млади момичета. След няколко чашки Уокър казва, че един ден ще разкаже на Майк как се е добрал до тези пари. Майкъл таи подозрения, но не допуска, че баща му е шпионин.

По настояване на бащата, който иска и синът му да стане шпионин, Майкъл постъпва във военноморския флот през 1982 г. Първото му назначение след обучението е свързочник на борда на самолетоносача Америка. След първото плаване през юли 1983 г. подава молба за отпуск, за да се види с баща си. Една вечер Майкъл заговаря за работата си на Америка.

„Първо споменах, че се занимавам със секретна информация. Разказах подробно на татко за работата си и той се заинтересува — спомня си по-късно Майкъл. — Няколко седмици по-късно ми каза: «Ами мога да ти платя, ако ми осигуриш секретна информация от работното си място… Иска ти се да изкараш пари, а има достатъчно.»“ Бащата казва на Майкъл, че може да изкарва „от хиляда долара на седмица до пет хиляди на месец“.

През октомври 1983 г. Майкъл, който вече е сгоден и ще се жени, живее в базата на военноморските въздушни сили във Вирджиния Бийч, Вирджиния. Една вечер, излизайки в градски отпуск, скрива секретен документ под униформената си риза и го занася на баща си. „Беше доволен — спомня си Майкъл. — Радваше се, че съм проявил достатъчно смелост, за да го сторя. Не каза кой знае какво. Прегледа документа и каза, че става, и това беше всичко.“ После отиват в кабинета на бащата, където Уокър показва на сина си как се използва фотоапарат Минокс. Обсъждат и майка му, която знае за шпионската дейност на бащата. Уокър казва на сина си: „Тя създава проблеми и може да ни издаде.“

През декември 1983 г. Майкъл се жени за Рейчъл Алън — касиерка от бара, който баща му често посещава. Следващия месец е прехвърлен на самолетоносача Нимиц, а през септември 1984 г. е назначен в оперативната служба на кораба.

Агентите на ФБР арестуват Джон Уокър в Мериленд на 20 май 1985 г. в момент, когато оставя в ТАЙНИК секретните документи, предадени му от Майкъл.

Шпионските действия на Майкъл са разкрити по време на разследването, което ФБР извършва, преди Джон Уокър да бъде арестуван. ФБР съветва властите във военноморските сили да запазят изключителна секретност, тъй като допускат, че Майкъл може да има приятели на кораба, които също шпионират.

На 20 май Майкъл Уокър е задържан под стража на борда на Нимиц и е разпитан от агенти на ВОЕННОМОРСКАТА КРИМИНАЛНОСЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА. Самолетоносачът по това време е на котва в Хайфа, Израел. Агентите откриват 6,5 кг секретни материали, скрити от Майкъл. Той прави признания. Свален е от кораба и е откаран във военноморската въздушна база Андрюс край Вашингтон, където е арестуван от агентите на ФБР.

Според договореностите, постигнати от Джон Уокър с федералните власти, Майкъл получава 25-годишна присъда, като след 8 години може да бъде помилван.