Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бъкли, Уилям (1928–1985)

Резидент на ЦРУ в Бейрут, водещ експерт по антитероризъм. На 16 март 1984 г. е отвлечен в Бейрут от ислямския Джихад. Разпитите и мъченията продължават 1 година, когато през юни 1985 г. е убит. Похитителите заявяват, че смъртта му е отмъщение за израелска атака, извършена над обекти на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) в Бейрут.

Бъкли 2 пъти служи в американската армия — през юни 1945 г., точно преди края на Втората световна война, и през юни 1951 г., когато е повишен в чин младши лейтенант и участва във войната в Корея. Раняван е 2 пъти. Присъдена му е Сребърна звезда за това, че съвсем сам пленява севернокорейско картечно гнездо.

Кариерата му в ЦРУ започва още докато е в армията — през 1954 г. В щабквартирата на ЦРУ ЛЕНГЛИ той преминава физическа и психологическа подготовка, задължителна за сътрудници, които участват в АКТИВНИ МЕРОПРИЯТИЯ. Заповядано му е да не издава, че службата в армията е ПРИКРИТИЕТО за работата в ЦРУ. Бъкли завършва специални военни курсове във Форт Браг, Северна Каролина. По-късно продължава обучението си във ФОРТ МИЙД, Мериленд, където се обучава в електронно подслушване. (По това време ЦРУ използва Форт Мийд като център за електронно наблюдение и прехващане за подготовка на армейски резерви.) Излиза от прикритие и започва да работи официално за ЦРУ в Ленгли. Участва в разузнавателния проект на ЦРУ и Великобритания — БЕРЛИНСКИЯ ТУНЕЛ, който няма очаквания резултат. Разочарован от канцеларската работа, Бъкли моли да бъде прехвърлен на активна работа.

Изпратен е във Флорида да обучава кубински изгнаници, които трябва да нападнат родината си през 1961 г. — акция, превърнала се в пълен провал и известна под името „Залива на прасетата“. Отново се завръща във Форт Браг, където е един от малкото агенти на ЦРУ, обучен за зелена барета. Изпратен е във Виетнам, където работи с южновиетнамски РАЗУЗНАВАЧИ при планиране на атаки срещу виетнамските партизани в централните части и при осуетяване на северновиетнамски и съветски разузнавателни операции в Лаос. Провел е десетки опасни мисии в Лаос и Северен Виетнам и е оперативен работник в ГРУПАТА ЗА ПРОУЧВАНЕ И НАБЛЮДЕНИЕ (ГПН), която изпраща диверсанти дълбоко в територията на противника. Ветераните от ГПН го свързват с операция ФЕНИКС — програма на ЦРУ за убийство на ръководители на северновиетнамските партизани. (Вж. ВИЕТНАМ.)

През 1973 г. Бъкли се завръща в Ленгли. По-късно е изпратен в Бон, Западна Германия, а след това в Сирия под дипломатическо прикритие. Сирийските власти го разкриват и той е отзован. Работи за кратко в Египет и Пакистан.

Съветник е на ЦРУ в операцията за спасяване на американските заложници в Иран през 1979 г., която завършва неуспешно. Едновременно с това Бъкли обучава армейски антитерористични групи и организира в ЦРУ служба срещу тероризма. Горе-долу по това време излиза официално в пенсия, но е извикан в Ленгли от Кейси, който е слушал доста добри неща за него. С истинско нежелание Бъкли се връща на оперативна работа. Този път заминава за Египет да обучава египетските сили за сигурност, включително бодигардовете на президента Ануар Садат. На 6 октомври 1981 г. Садат е убит, а 60 дни по-късно Бъкли, изключително критично настроен към охраната на Садат, се връща в Ленгли.

Кейси, притеснен от недостига на обучени офицери за работа в Близкия изток, лично моли Бъкли да се върне в Ливан, въпреки че там вече знаят кой е. Бъкли остава в Ливан до август 1982 г., когато силите на ООП се евакуират от Бейрут. Кейси му дава ново поръчение — да подготви за администрацията на Рейгън документ за официалната американска политика по борба с тероризма.

През март 1983 г. терорист взривява бомба пред американското посолство в Бейрут. Убити са 16 американци, включително Робърт Еймс — ръководител на отдел за Близкия изток в ЦРУ. Кейси нарежда на Бъкли да се върне в Бейрут и да замени Еймс като главен резидент на ЦРУ — прикритието е символично: съветник по политическите въпроси на Държавния департамент. Бъкли работи упорито да внедри агенти в терористичните организации в Ливан. След като на 23 октомври терорист взривява казармата на американските морски пехотинци в Бейрут и са убити 241 души, Бъкли полага още по-големи усилия. След този случай на 16 март 1984 г. на път от жилището му за британското посолство, където се помещава и американското представителство в Ливан, той е отвлечен. Похитителите спират колата му, бързо го натикват в своята и избягват.

Кейси нарежда да се предприемат всички мерки, за да бъде намерен Бъкли. Агенти от армейското разузнаване и ФБР са изпратени в Бейрут. В издирването са използвани СПЪТНИЦИ за откриване на възможни скривалища на терористите.

Но Бъкли не е открит. Американските разузнавачи смятат, че е отведен от Бейрут в долината Бекаа, а от там в Сирия, където непрекъснато го измъчват и разпитват. Похитителите, уплашени да не умре поради рязкото влошаване на здравето му, го отвеждат в Техеран на лечение. Умира там през юни 1985 г. Останките му, открити в пластмасов чувал близо до бейрутското летище през декември 1991 г., са положени във военното гробище Арлингтън с военни почести.