Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Грифон

Германско КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ за диверсантска операция през Втората световна война в Булжката битка. Грифон е митологично чудовище с глава на орел и с тяло на лъв.

Екипът Грифон е създаден през декември 1944 г. за участие в сраженията в Ардените. Около 3500 германски войници (облечени в американски униформи и с американски джипове) под командването на ОТО СКОРЦЕНИ е трябвало да сеят объркване зад американските линии и да завладеят мостовете на река Мьоза. Около 150 германски войници, които говорят английски, са включени в екипа.

Войниците на Скорцени прекъсват комуникационните кабели, променят пътните знаци, подават объркваща информация за американските войници, които са озадачени от внезапните германски атаки. В щабквартирата на Върховното командване на съюзническите експедиционни сили във Версай се поставя допълнителна охрана за генерал Дуайт Айзенхауер поради слуховете, че група от бойците на Скорцени подготвят убийството му. След като са заловени, четирима от лъжеамериканците в униформи са екзекутирани като шпиони.