Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Размяна на заловени разузнавачи

Размяна на АГЕНТИ или на сътрудници на специалните служби, заловени или осъдени във вражеска страна. По време на Студената война немалко такива операции е организирал ВОЛФГАНГ ФОГЕЛ. Вероятно най-известната размяна е на пилота на шпионския самолет U–2 ФРАНСИС ГАРИ ПАУЪРС за осъдения съветски шпионин РУДОЛФ АБЕЛ на 10 февруари 1962 г. Друга значителна размяна е на ГРЕВИЛ УИН за съветския шпионин ГОРДЪН ЛОНСДЕЙЛ на пресечната точка между Изтока и Запада — близо до Шпандау в Западен Берлин, на 22 април 1964 г. (Уин е посредник между американските и британските разузнавателни служби и съветския полковник ОЛЕГ ПЕНКОВСКИ.)

Понякога са били разменяни заложници за шпиони. Например Бритън Джералд Брук, въвлечен в антикомунистическа емигрантска организация, изразява желание да разпространява забранена литература в Съветския съюз. Арестуван е за незаконно пренасяне на документи. Но съветското правителство по-късно съобщава, че ще бъде съден за шпионаж и най-вероятно го очакват 15 години затвор (Брук е прекарал вече веднъж 4 години в съветски затвор). Той не е бил нито шпионин, нито пък служител на британска разузнавателна организация.

За да върнат Брук, британците освобождават ПИТЪР КРОУГЪР и съпругата му Хелън — професионални и активни шпиони в САЩ, а след това и във Великобритания. Брук е върнат със съветски самолет в Лондон на 23 юли 1969 г. Но с това размяната не свършва. Съгласно постигнатото споразумение руснаците освобождават двама английски поданици, осъдени за контрабанда на наркотици, а на други трима англичани е разрешено да влязат в Съветския съюз, да се оженят за любимите си и да се върнат обратно.

В замяна семейство Кроугър кацат във Варшава, Полша, на 24 октомври 1968 г. Те са прекарали почти 8 години в британски затвор. Пътуват в първа класа. Билетите са платени от полското посолство в Лондон.

Вж. ЧЪРЧ, БЕНДЖАМИН.