Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Кръгът

Измислено име за щабквартирата на британската разузнавателна служба МИ–6 на БРОДУЕЙ от 1924 до 1966 г. Предполага се, че е наречена на името на Кеймбридж съркъс (кръг) — на кръстовището на Шафтсбъри авеню и Чаринг крос роуд и още няколко улици. Кръгът е популяризиран от известния писател на шпионски романи ДЖОН ЛЬО КАРЕ. Въпреки че щабквартирата на МИ–6 не се намира на Кеймбридж съркъс, британските разузнавателни служби вероятно са имали клонове в този район, наситен с театри и книжарници.

В книгата „Благородният ученик“ („The Honourable Schoolboy“, 1977) Льо Каре обяснява, че името „произлиза от адреса на тайната щабквартира на организацията, която гледа към известното кръстовище на лондонски улици“. Когато неговият супертаен агент ДЖОРДЖ СМАЙЛИ поема ръководството на Кръга, Льо Каре описва неговата „износена престолна зала на петия етаж на Едуардовия мавзолей, разположен на Кеймбридж съркъс…“.

Американското издание на книгата за историята на МИ–5 от 1945 до 1972 г. от НАЙДЖЪЛ УЕСТ се нарича „Кръгът“ („The Circus“, 1982). Във Великобритания заглавието й е „Въпрос на доверие“ („A Matter of Trust“).