Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Мастърман, Джон (1891–1977)

Председател на КОМИСИЯ ДВАЙСЕТ, който през Втората световна война води СИСТЕМАТА НА ДВОЙНАТА ИГРА (СИСТЕМАТА XX) — умелата игра, която превръща заловените германски АГЕНТИ в ДВОЙНИ АГЕНТИ. На германските разузнавателни служби им се струва, че ПРЕВЕРБУВАНИТЕ агенти работят успешно, тъй като предават за Германия ИНФОРМАЦИЯ, която изглежда достоверна.

Мастърман приписва на ДИК УАЙТ от МИ–5 идеята за системата, но я ръководи самият Мастърман. (Вж. СИСТЕМА НА ДВОЙНАТА ИГРА; КОМИСИЯ ДВАЙСЕТ.)

Преподавател в Оксфорд, който не успява да напусне Германия по време на Първата световна война, Мастърман усъвършенства немския си през 4-те години, прекарани във военнопленнически лагер в Рюлебен. След войната се връща в Оксфорд и става заместник-ректор, а по-късно и ректор на колежа в Устър. Той е чудесен играч на крикет, тенис и хокей на трева.

Информацията за системата на двойната игра се запазва в тайна и след края на войната. През 1961 г. Мастърман упражнява натиск върху разузнавателната общност за разрешение да издаде книга за системата. РОДЖЪР ХОЛИС — генерален директор на МИ–5, както и министър-председателят Александър Дъглас-Хоум отказват да даде съгласието си за издаване на книгата.

През 60-те години разкритията за ПЕТОРКАТА ОТ КЕЙМБРИДЖ разтърсват британското разузнаване. Мастърман, „потиснат от ниската репутация на службите за сигурност“, смята, че публикуването на книгата може да помогне за възвръщането на общественото доверие. Макар и комично, той включва книгата още преди да е издадена, в „Кой кой е“ („Who’s Who“), а след това с груби щрихи описва СИСТЕМАТА XX в романа на мистериите „Случаят на четиримата приятели“ („The Case of the Four Friends“, 1957).

През април 1970 г., след като британското правителство отново отказва да даде разрешение, Мастърман решава да публикува книгата в Америка, където е далеч, както смята той, от ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНАТА ТАЙНА. Своя план той държи в строга тайна и даже му дава кодово наименование Дяволът (Diablo).

Помага му Норман Холмс Пиърсън — преподавател в университета Йейл, който посочва Йейл юнивърсити прес като издател. Пиърсън, ръководител на Х–2 — КОНТРАРАЗУЗНАВАТЕЛНИЯ клон на УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ (УСС) по време на войната, също е служил в Комисия Двайсет. Йейл е оказвал помощ на много учени и студенти в УСС, а директорът на издателството Честър Кър не просто смята книгата за значима, но и вижда в нея потенциален търговски успех. Известно време британските власти заплашват да предприемат съдебни мерки срещу Мастърман, но по-късно, макар и с нежелание, решават да дадат разрешение, стига 60 от пасажите в книгата да бъдат премахнати. Кър е готов да извади само 12. Книгата „Системата на двойната игра през войната 1939–1945“ („The Double-Cross System in the War of 1939–1945“) е публикувана през февруари 1972 г. с предговор от Пиърсън в който скромно не споменава за работата си в Комисия Двайсет. А Мастърман от своя страна не обелва ни дума в книгата си за строго секретната операция УЛТРА, чиито материали са помогнали много на системата на двойната игра.