Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Тъбайъс, Майкъл

Радист трети клас от американския военноморски флот, опитал се да търгува със секретни документи. През август 1984 г. Тъбайъс, който служи на танкодесантния кораб Пеориа, казва на агент от американските тайни служби в Сан Диего, Калифорния, че би продал секретни документи за 1000 долара. Преди това е заявил, че някаква „чуждестранна сила“, която не му се е представила, предлага за тях 100 000.

Тъбайъс действително е бил изнесъл от кораба шифрокарти за американски криптографски машини, които по правилник трябва да унищожи. Той е бил забелязан вечерта близо до съветското консулство в Сан Франциско. Тъбайъс, брат му и още двама се договорили да изкопчат от тайните служби някакви средства, заплашвайки ги, че ще продадат секретните документи на чуждо разузнаване. В резултат 2 от 12-те откраднати шифрокарти не са намерени, а Тъбайъс е арестуван при опит да напусне страната.

През ноември 1985 г. Тъбайъс е признат за виновен в опит да спечели пари със заплахи, като е компрометирал секретна информация и е откраднал държавна собственост. Осъден е на 20 години затвор.