Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Фърнивал Джоунс, Мартин

Генерален директор на британската Служба за сигурност (МИ–5) от 1965 до 1972 г. — най-трудния период за британското КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ.

След като завършва Кеймбриджкия университет, Фърнивал Джоунс става адвокат. През 1940 г. започва работа към Службата за сигурност. След десанта на съюзниците в Нормандия през юни 1944 г. той служи в екипа за сигурност на генерал Дуайт Айзенхауер към европейския му Генерален щаб.

След войната Фърнивал Джоунс остава в МИ–5. Работи предимно като ръководител на военните връзки, защитата на сигурността и в КОНТРАШПИОНАЖА. През 1963 г. е назначен за заместник-директор на МИ–5. По това време МИ–5 е в стресово състояние — разкрити са няколко ВНЕДРЕНИ АГЕНТИ, а съществуват и подозренията, че и самият РОДЖЪР ХОЛИС — директор на МИ–5, е внедрен агент (вж. КОМИСИЯ ФЛУЪНСИ).

Холис се оттегля през 1965 г. и Фърнивал Джоунс е назначен за директор на МИ–5. Времето, което прекарва като директор, е изпълнено с проблеми и неприятности. Той трябва да одобри провеждането на разпити на Холис, а също и на Майкъл Ханли, който трябва да го наследи на поста директор на МИ–5. Нито един от двамата не е обвинен в шпионаж. Фърнивал Джоунс играе ключова роля за експулсирането на 105 руснаци от съветското посолство в Лондон, с което осакатява шпионската дейност на КГБ и ГРУ във Великобритания.

Пенсиониран е през 1972 г.