Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Директор на централното разузнаване (ДЦР)

Директор на ЦРУ и ръководител на РАЗУЗНАВАТЕЛНАТА ОБЩНОСТ, на всички държавни организации на САЩ, които извършват разузнавателна дейност.

Терминът е използван за пръв път през 1946 г. Тогава президентът Труман създава ЩАБА НА НАЦИОНАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ (ЩНР), който трябва да съгласува американската външноразузнавателна дейност с помощта на ГРУПАТА НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ (ГЦР). ЩНР и ГЦР са разформировани след създаването на ЦРУ на 20 септември 1947 г. Първият директор на ЦРУ веднага става и директор на Централното разузнаване.

Според Закона за националната сигурност от 1947 г. ДЦР ръководи ЦРУ — основната разузнавателна агенция в страната, а също така координира и цялостното развитие и изпълнение на програмите и дейността на организациите, наречени по-късно разузнавателна общност. Но поради недостатъчно добри или просто незаинтересовани директори, а също и поради бюрократизма на други представители на общността задълженията на ДЦР извън рамките на ЦРУ с времето стават доста ограничени.

През 1971 г. се извършва реорганизация на разузнавателната общност и ДЦР поема отговорността за „планирането, преразглеждането, координирането и оценката на всички разузнавателни програми и операции на националното разузнаване“. Членовете на разузнавателната общност помагат на ДЦР чрез своите представители в постоянните работни комисии и комитети, разглеждащи общите въпроси на разузнаването. На първо място сред тях е НАЦИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ ЗА ВЪНШНО РАЗУЗНАВАНЕ.

ДЦР е председател и на Висшата междуведомствена група към СЪВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, която разглежда междуведомствени въпроси в областта на разузнаването и следи за изпълнението им. Заместник-директорът на Централното разузнаване (ЗДЦР) оказва съдействие на ДЦР и изпълнява длъжността му с всички права при отсъствието му или в периода между оттеглянето на един и назначаването на нов ДЦР.

Вж. ЦРУ за списъка на ДЦР.