Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Аутомедон

Английски търговски кораб (7528 т), пленен от германския атакуващ кораб Атлантик западно от Сингапур на 11 ноември 1940 г., от който германците получават важни разузнавателни сведения.

Атлантик е един от малкото германски кораби от търговски тип с тежко въоръжение, чиято задача е да атакува търговските кораби на съюзниците. Нападателите обикновено залавят плячката си далеч от основните параходни линии, за да не бъдат засечени от конвои. След като германският нападател му нарежда да спре, Аутомедон изпраща сигнал за бедствие. Атлантик започва да обстрелва безпомощния Аутомедон. Германски войници се прехвърлят на английския кораб и задигат чантите със секретната поща.

Един от пакетите е предназначен за новия британски главнокомандващ в Далечния изток сър Робърт Брук-Попъм, чиято щабквартира е в Сингапур. Секретните документи съдържат записи от съвещание на английския военновременен кабинет на 8 август 1940 г., които показват слабостите на Англия и уязвимостта на сингапурската крепост. На 5 декември пакетът е предаден на контраадмирал Паул Венекер — германски военноморски АТАШЕ в Токио. Той изпраща съобщение в БЕРЛИН и на 12 декември по личното нареждане на Адолф Хитлер предава документите на японския военноморски флот. Поради недобрата координация между Министерството на войната и военноморския флот ползата от получената информация е незначителна в кампанията на японската армия срещу Сингапур в началото на 1942 г.

Аутомедон е един от 22-та търговски кораба с общ тонаж 145 697, потопени или пленени от Атлантик от март 1940 до 22 ноември 1941 г. Атлантик е потопен — английските декодировчици в ПАРК БЛЕЧЛИ успяват да разгадаят оперативния ШИФЪР на германската подводница U–126 за срещата й с Атлантик.

Атлантик презарежда подводницата, когато започва нападението на тежкия британски Девъншир. При невъзможност да избяга от тежковъоръжения Девъншир капитанът на Атлантик потапя кораба, пробивайки дъното му. U–126 по-късно прибира на борда си 55 души от екипажа на Атлантик, други 200 със спасителни жилетки „кацват“ върху надводната й част, а още 200 са прибрани в 6 малки лодки, теглени от подводницата. На помощ идват други германски подводници и кораб, които поемат част от оцелелите. Корабът е потопен от англичаните. След истинска одисея само 8 души от екипажа на Атлантик се прибират в Германия.