Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Координатор на информация (КИ)

Длъжност, създадена специално за УИЛЯМ ДОНОВАН в самото начало на кариерата му като ръководител на разузнавателна служба. Президентът Франклин Д. Рузвелт назначава на 11 юли 1941 г. Донован за координатор на информацията със следните задължения:

… да събира и да анализира цялата информация и данни, които може да имат връзка с националната сигурност; да сравнява подобна информация и данни и да ги предоставя на президента и на онези правителствени служби и служители, които президентът е определил; да изпълнява, когато президентът поиска, допълнителни дейности, които да улеснят събирането на важна за националната сигурност информация, с която правителството не разполага в момента.

Когато Донован поема поста на КИ, на агенцията е отпуснат бюджет за заплати на 92 служители. До 15 декември 1941 г. там вече работят 596 души и тя е на път да се превърне в творението на Донован — УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ (УСС).

Полковник Едуин Сайбърт, който по времето на генерал Дуайт Айзенхауер става разузнавач, казва на Антъни Кейв Браун — биографа на Донован, че когато посещава щабквартирата на КИ във Вашингтон, тя „много приличаше на публичен дом в Ларедо в събота вечер със съперничеството, ревността, невероятните замисли, като всеки се опитва да бъде изслушан от директора. Но аз почувствах, че в основата на всичко е поставен професионализмът, и съм доволен да кажа, че бях прав“.

Много от ранните действия на Донован повлияват върху американската разузнавателна политика през следващите десетилетия. Той създава Отдела за изследвания и анализ и се обръща към университетите от Айви лийг за талантливи попълнения. За директор на ИА, както често наричат отдела, той избира Джеймс фини Бакстър — президент на колежа Уилямс. Скоро Бакстър е заменен от Уилям Лангър — професор по история в Харвард (ветеран от Първата световна война). Под управлението на Лангър ИА става значителна организация, в която работят психолози, икономисти, географи и антрополози. Арчибалд Маклиш — библиотекар на Конгреса, е главен вербовчик за ИА. Други ги привличат приключенията, обещани от КИ, като например Естел Франкфуртер — дъщеря на съдията от Върховния съд Феликс Франкфуртер, Джон Форд, който тъкмо е завършил режисурата на „Гневът на мравките“, и Мериан Купър — режисьор на „Кинг“. Най-секретните отдели на КИ са известни като СД/Б и СД/Г. Те са замислени като подготвителни отдели, които да станат действени след влизането на САЩ във войната. В структурата на КИ (а по-късно и на УСС) СД означава Специални дейности, а буквата след наклонената черта е инициалът на ръководителя. СД/Б е разузнавателен отдел под ръководството на Дейвид К. Е. Брус, а СД/Г е отдел за саботаж под ръководството на М. П. Гудфелоу.

Донован поверява пропагандната програма зад океана, официално наречена Служба за външна информация (СВИ), на Робърт Шеруд — виден драматург. Шеруд създава късовълнови подслушвателни станции, за да изслушва германските пропагандни предавания. СВИ реагира с бързи отговори на антиамериканската пропаганда. Сред помощниците на Шеруд в СВИ са видни писатели, включително Торнтън Уайлдър и Стивън Винсънт Бенет. Морският капитан Джеймс Рузвелт — най-големият син на президента — е военен съветник на Донован.

КИ отпада със създаването на УСС, което официално е обявено на 13 юни 1942 г.