Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Мали, Теодор (?–1937)

Съветски разузнавач, за когото се твърди, че е вербувал ХАРОЛД (КИМ) ФИЛБИ да шпионира за Съветския съюз. Обикновено го описват като едър хубав мъж. Роден е в Унгария, а непосредствено преди Първата световна война е ръкоположен за католически свещеник. По време на войната е капелан в австро-унгарската армия. В Карпатската кампания е пленен от руснаците. След въздействието, на което е подложен в няколко военнопленнически лагера, Мали изоставя религиозните си възгледи и се присъединява към болшевиките.

Независимо че се измъчва от жестокостите на болшевиките, които наблюдава по време на революцията и Гражданската война, Мали си остава привърженик на тяхната кауза и служи в ОГПУ — държавната разузнавателна служба. В края на 1932 г. е изпратен като АГЕНТ-НЕЛЕГАЛ (агент, приел чужда самоличност) в Германия, а следващото му назначение е във ВИЕНА. По това време във Виена като КУРИЕР между забранената от закона комунистическа партия и свръзките в Париж и Прага работи и Филби. Мали го вербува за съветското разузнаване през май 1934 г. и го изпраща обратно във Великобритания.[1]

През април 1936 г. Мали е изпратен във Великобритания като ръководител на резидентурата в Лондон. Двамата със съпругата си използват фалшиви австрийски паспорти. Една от най-важните му задачи е да укрепи ПЕТОРКАТА ОТ КЕЙМБРИДЖ. В началото на 1937 г. по заповед от Москва той изпраща Филби в Испания под ПРИКРИТИЕТО на журналист.

Мали е отзован в Москва през юли 1937 г. По това време и двамата офицери на съветското разузнаване (НКВД) служат в чужбина, а Сталин е подложил на чистки ветераните болшевики. Мали със сигурност е знаел какво се случва на завръщащите се служители на НКВД. Независимо от това потегля за Москва. Може би похвалата от Сталин предишната година го кара да вярва, че няма да го сполети съдбата на много от колегите му. Може и да е съзнавал какво го очаква, тъй като е казал на приятел, че е решил да отиде там [Москва], тъй като никой не може да каже за него: „Оказва се, че този свещеник е бил истински шпионин. С пристигането му в Москва е арестуван, а по-късно същата година — разстрелян. Като агент под чужда самоличност в Европа е подписвал докладите си с името е Ман, но вербуваните шпиони от Кеймбридж са го познавали като Тео.“

Бележки

[1] В действителност Петорката от Кеймбридж е вербувана в средата на 30-те години от съветския разузнавач Арнолд Дойч. Мали работи с нея след Дойч — Б.р.