Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Гелен, Райнхард (1902–1979)

Ръководител на германското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ за Източния (руския) фронт през Втората световна война и следвоенен директор на БНД — западногерманската агенция за външно разузнаване.

Още в началото на кариерата си в армията Гелен заема различни постове, предимно в артилерията. Той е офицер за връзка с висшето командване във френската кампания през май 1940 г. През юли 1940 г. е назначен като адютант в Генералния щаб. По-късно е изпратен на Източния фронт, а през април 1942 г., вече подполковник, е главен разузнавач на Генералния щаб. Отговаря за Руския фронт като ръководител на Генералния щаб на ЧУЖДЕСТРАННИ АРМИИ — ИЗТОК. На 1 декември 1944 г. е повишен в звание генерал-майор (бригаден генерал) — един от малкото германски офицери, които достигат до това звание, без да имат опит във висшето командване. Като цяло съставът му осигурява реалистични оценки за съветските части и намеренията им, но често се сблъсква с нежеланието на нацистките лидери, особено на Адолф Хитлер, да приемат истината поради общото им недоверие към разузнавателните оценки. (Когато по време на съвещание при Хитлер германският генерал Ханс Гудериан представя събраните от Гелен разузнавателни сведения за съветските части, фюрерът се разбеснява и казва, че Гелен трябва да бъде затворен в приют за душевноболни.) А при друг доклад на Гелен за съветските части Хитлер го уволнява на 9 април 1945 г.

Гелен обаче е започнал вече да гради планове за собственото си бъдеще. Подробните му досиета за съветските въоръжени сили, въздушните снимки над Русия и други материали са запечатани в 50 стоманени варела, за да бъдат закопани и използвани в бъдеще. С ключови членове на състава си той се скрива отчасти защото се страхува, че ХАЙНРИХ ХИМЛЕР ще го ликвидира.

След края на войната на 22 май 1945 г. Гелен се предава с главните си помощници и с всички разузнавателни документи на американците. След проведените разпити той посещава през август 1945 г. Вашингтон с шестима от офицерите си за обсъждания с висши офицери от АРМЕЙСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ НА САЩ. Гелен остава в Съединените щати почти една година. През юли 1946 г. се връща в Германия и създава ОРГАНИЗАЦИЯТА ГЕЛЕН. Целта й е да помогне на Съединените щати да използват разузнавателната МРЕЖА на Гелен в районите, контролирани от руснаците.

През април 1956 г. организацията му се превръща в БНД — западногерманската федерална служба за разузнаване, а Гелен е назначен за неин директор (със звание о.з. генерал-лейтенант). След като е работил като шпионин и за нацистите, и за американците, сега той вече е в услуга на Западна Германия. Работата му обаче не е толкова успешна, както при предишните му настойници. Той не успява да предвиди издигането на Берлинската стена и други съвместни дейности на руснаците и на източногерманците. Освен това започва да събира разузнавателна информация за Запада, помага на Египет да създаде своя разузнавателна служба и дори работи с израелците (в резултат от антируските си позиции).

ХАЙНЦ ФЕЛФЕ — ръководител на отдела за КОНТРАШПИОНАЖ, е разкрит през 1961 г. като комунистически ДВОЕН АГЕНТ. От този момент лоялността на Гелен е поставена под въпрос. Въпреки че разкриването на Фелфе ускорява падането на правителството на Конрад Аденауер през 1963 г., Гелен остава ръководител на БНД още 5 години, макар и влиянието и властта му доста да са намалели.

Спомените му са публикувани в „Службата“ („The Service“, 1972).